Tudomány

32 millió életet tettek tönkre a viharok

vihar (vihar)
vihar (vihar)

Indiában kilencmillió ember otthonát mosta el a víz, Kínában három és fél millióan menekültek az áradások elől. Ha durvának tartjuk nyári záporainkat, nézzük meg, mire képes a természet, ha igazán odateszi magát.

Becslések szerint a tavalyi évben 32,4 milló ember kényszerült elhagyni otthonát különböző csapások következtében, ami csaknem kétszerese a 2011-es számnak. Szakértők humanitárius katasztrófától tartanak. Az ember a természet ellen vesztette a legtöbb csatát, a menekültek 98 százaléka viharok, áradások miatt vált földönfutóvá.

Sokak szerint a klímaváltozás a felelős az egyre pusztítóbb időjárási jelenségekért: tornádók, áradások, felhőszakadások. Könnyű belátni, hogy ezek a szegény országokban okozzák a legnagyobb károkat, és azoknak is a legnyomorúságosabb körülmények között élő lakóit sújtják a legkeményebben. Lássuk hát 2012 tíz legpusztítóbb természeti csapását.

India és Nigéria a legnagyobb vesztes

A legnagyobb ütést India szenvedte el. Nyáron a hatalmas víztömeget hozó monszun 6,9 millió embert szorított ki az otthonából. Augusztusban és szeptemberben a „második hullámban” további kétmillió embert kellett kitelepíteni.

Nigériában 6,1 millió ember vesztette el mindenét a hatalmas áradások következtében. Afrika legnépesebb országában főleg az utóbbi öt évben voltak gyakoriak a pusztító árvizek, ám a 2012-es minden korábbit felülmúlt. Hidak, utak, házak ezrei pusztultak el, komoly károkat szenvedett az állatállomány és a mezőgazdasági növények is.

Nyár végén egy viharsorozat miatt 3,5 millió embert kellett evakuálni Kínában. Dél-Szudánban a júniustól októberig tartó áradások 343 ezer embert tettek földönfutóvá. Szeptemberben a heves esőzéseket komoly áradások követték Pakisztánban, de az amúgy is nehéz helyzetben lévő országot a földrengések sem kímélték. Összesen 1,9 millió ember vesztette el feje fölül a tetőt.

Sandy még „kegyes” volt

A Fülöp-szigeteken 1,9 millió ember élete munkáját mosták el az özönvízszerű esőzések decemberben. A viharok csak betetőzték a korábban vihardagályok, földcsuszamlások és áradások pusztítását, amikor is 1,5 millió embernek kellett hátrahagynia mindenét. Észak-Koreában mintegy 212 ezer ember menekült el lakóhelyéről a monszunt követő áradások miatt tavaly nyáron. A hihetetlen víztömeg a termőföldek jelentős részét is használhatatlanná tette. A baj mértékét mutatja, hogy az új vezetés első alkalommal fogadta el a Dél-Koreából érkező gyorssegélyt.

Július és szeptember között a Niger folyó példátlan méretű áradása miatt 530 ezer embert kellett kitelepíteni Nigerben. A víz a fővárost sem kímélte, több tízezer otthon, haszonállatok és mezőgazdasági területek pusztultak el. Októberben a Sandy hurrikán elől 776 ezren menekültek, legalább 285 ember életét vesztette az Egyesült Államokban.

A 24 államot érintő vihar több mint 70 milliárd dollárnyi kárt okozott. Kubában ugyanez a vihar 15 ezer lakóházat söpört el egyetlen nap alatt. Sandy és az őt követő áradások 11 emberrel végeztek és 343 ezer lakost kellett kitelepíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik