Szórakozás

Mi a teendő szélviharban?

Hogyan védekezzünk szélvihar ellen, ha szabad ég alatt tartózkodunk?

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Fehérvár24-hez eljuttatott közleményében hasznos tanácsokkal lát el minket, hogy hogyan viselkedjünk egy hirtelen jött, intenzív szélvihar esetén, ha épp kint tartózkodunk.

Először is talán a legfontosabb, hogy viselkedjünk nyugodtan, körültekintően.

Ha lehet, keressünk védett, stabil helyet (ez lehet egy védett épület, vagy akár aluljáró).

Próbáljuk elkerülni a fákat, haladjunk minél távolabb az épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.

Védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól.

Hogy ne sodorjon el az erős szél, kapaszkodjunk oszlopba, kerítésbe.

A járműveket, sátrakat, gyenge szerkezetű építményeket hagyjuk el, mert bentről nem lehet érzékelni a fenyegető veszélyt (pl. rádőlhet a fa).

Leszakadt villamos távvezetéket megközelíteni is életveszélyes! Szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet eloltani (pl. gazégetés kertben, tábortűz, szalonnasütés, kerti parti).

Csónakázni, fürdőzni erős viharban életveszélyes! Nagyobb vízfelület fölött összefüggő vízfüggöny alakulhat ki, emiatt jó úszók is megfulladhatnak. Vegyük komolyan a viharjelzéseket!

Az állatok viselkedése kiszámíthatatlanná válik, megvadulhatnak, ezért ne érjünk hozzájuk, háziállatokat zárjuk be.

Ha az előrejelzéseket követően van rá időnk, a ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le.

A ház környékéről gyűjtsünk össze és vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat (pl. műanyag kerti bútorok, szerszámok) – ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik