Tudomány

Ismét egy magyar fotósé lett a nap képe a NASA-nál

Oroszi Babett
Oroszi Babett

tényfeltáró újságíró. 2013. 05. 06. 17:40

Ladányi Tamás asztrofotós felvétele lett a nap képe a NASA honlapján május 4-én. A fotós egy részleges holdfogyatkozást örökített meg a Tihanyi-félszigeten.

Április 25-én részleges holdfogyatkozás volt: a maximális fázis idején a Hold felületének 2 százalékát borította a teljes árnyék, amelyet a félárnyék sávja vont körbe.

holdfogyatkozás - nap képe nasa (holfogyatkozás) Fotó: NASA / Ladányi Tamás

Az előző napok déli áramlásainak köszönhetően a légkör jelentős mennyiségű port tartalmazott, így a telihold a vártnál is vörösebben kelt fel a tihanyi bencés apátság épülete mellett, majd a fogyatkozás alatt a Belső-tó felé vette útját – írja az I Love Balaton Ladányi Tamás honlapjára hivatkozva.

Megkérdeztük képszerkesztőnket, hogy lehet ilyen képet készíteni, aki elmondta, szerinte a fotós az álványra rögzített fényképezőgépével többszörös hosszú expoziciót alkalmazott, ami azt jelenti, hogy egyazon „képkockára” több expót is fotózott, mint a régi szép filmes időkben. Manapság a digitális korban a képek külön-külön rögzítődnek, majd később egy digitális képfeldozó szoftverrel illesztik össze.

A magyar fotósokat egyébként egyre jobban szereti a NASA (National Aeronautics and Space Administration, Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal), tavaly december 6-án Éder Iván képe lett a nap fotója, amin egy gömbhalmazt vehetünk szemügyre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek