Tudomány

Űrrekordot döntöttek az oroszok

A Nemzetközi Űrállomás 167. űrsétája két dolog miatt is bekerül a történelemkönyvekbe.

A hatórás űrkirándulás önmagában egyébként nem lett volna emlékezetes – 166 hasonló, az űrállomás fenntartását vagy új felszerelés installálását célzó űrsétára volt már példa, s reményeink szerint még legalább ennyit gond nélkül lezavar a mindenkori legénység. A történelmi érdekességet az űrsétálók személyében találjuk.

Űrruhát húzott a veteránnak számító Pavel Vinogradov, aki ugyan az utóbbi másfél évtizedben hat hasonló űrsétán vett részt, azonban idén már 59 éves, s ezzel a világ legidősebb űrsétálójává vált.


Fotó: NASA

Vele együtt lépett ki a kozmoszba a 41 éves Roman Romanenko, akinek ugyan ez volt élete első űrsétája, de azért érdemel feltétlen említést, mert második generációs asztronauta – édesapja, Jurij Romanenko egykor összesen tíz órát töltött a szabad űrben.

A Chris Hadfield vezette legénység két tagja egyébként nem a rekord kedvéért indult űrsétára, egy új orosz műszert szereltek fel az állomás oldalára, amely remélhetőleg az eddigieknél részletesebb ismeretekkel lát el minket az űridőjárásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik