Tudomány

Megvan a szív igazi ellensége

sziv(960x640)(2).jpg (szív, szerelem, )
sziv(960x640)(2).jpg (szív, szerelem, )

A vörös húsoknál és az energiaitaloknál is ugyanaz a tettes.

Amerikai kutatók közvetlen összefüggést találtak egyes szívbetegségek megnövekedett kockázata és egy karnitin nevű vegyület között, amely egyebek mellett bőségesen megtalálható vörös húsokban, energiaitalokban és egyes táplálékkiegészítőkben.

A kapcsolatot mindeddig két okból nem fedezték fel. Egyrészről a karnitin nem egy haszontalan molekula, segíti a szervezetet az energiafelhasználásban, és gyakorlatilag nélkülözhetetlen az izomzat fejlődéséhez. Másrészről pedig nem is ezzel a vegyülettel van a gond, hanem egy másikkal, amely az egyáltalán nem szimpatikus trimetilamin-N-oxid nevet viseli. A problémát az okozza, hogy ez utóbbit épp az előbbi felhasználásával hozzák létre olyan baktériumok, melyek sajnos az emberi testben is laknak.

Az amerikai tudósok 2500 páciensnél vizsgálták a karnitin- és a trimetilamin-N-oxid szinteket, s úgy találták, hogy az utóbbiból akkor van sok, ha az előbbiből is akad rendesen – mindez pedig az erek eltömítődéséhez, s végül szívrohamhoz vezet(het).

A kutatók egyike, Dr. Stanley Hazen a Wall Street Journalnak fejtette ki, hogy a halálos folyamathoz természetesen a koleszterin is “elengedhetetlen”, azonban a trimetilamin-N-oxid jelentősen módosítja annak működését. “Ez megmagyarázhatja, miért fordul elő, hogy két embernek azonos a koleszterinszintje, mégis csak az egyiküknél alakul ki szívbetegség.

Persze a probléma ismerete közelebb visz annak megoldásához is. Ki tudja? Lehet, hogy néhány év múlva már lesz olyan pirula, ami megakadályozza a karnitin káros átalakulását és aggodalom nélkül élvezhetjük a steaket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik