A szalonna árt a szívnek

Egy vegyület miatt gond, ha túl sokat ennénk a steakből és a szalonnából.

Hiába fenségesek, úgy tűnik, a szívünk érdekében egyszer és mindenkorra le kell mondanunk a rendszeres steakvacsorákról, a jó kis szalonnázásokról és a vagdalt húsokról is. Legalábbis az amerikai tudósok szerint, akik a Nature Medicine magazinban mutatták be a vegyületet, ami valószínűleg hamarosan közutálatnak „örvend” majd.

Ez az anyag a karnitin, ami a bélbe kerülve egy halom eseményt indít be, például növeli a rossz koleszterin szintjét, valamint a szívbetegségek kockázatát is.

Az amerikai tudósok eredményeit egyébként igazolja az is, hogy nem ez az első olyan tanulmány, ami arra az eredményre jutott, hogy a rendszeres, nagy mennyiségű vörös hús árt az egészségnek. Korábban Nagy-Britanniában is készítettek már erre vonatkozóan vizsgálatokat, szerintük az egészséges mennyiség 70 gramm naponta.

A vegyület bűnösségére utal az is, hogy a vörös hús koleszterin- és telítettzsír-tartalma alapvetően nem magas, így valami más váltja ki a fent említett hatásokat – mondta dr. Stanley Hazen a BBC-nek.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.