gorilla (gorilla, )
Tudomány

Párja utáni bánat vitte el a gorillát

Nagyon lesújtotta a másik halála a hím állatot.

Nem sokkal párja, Judita után elpusztult Bosso, a csehországi Zlin állatkertjének hím gorillája is, amelynek halálát a gondozók szerint az öregség mellett a bánat okozhatta.

A nőstény Judita a gorillák esetében matuzsálemi korban, 49 évesen pusztult el három hete, a korával összefüggő betegségek következtében. Halála után drámaian romlott társa, az év eleje óta szintén gyengélkedő 41 éves Bosso kedélyállapota.

“A gorillák nagyon értelmes állatok, és párjának halála nagyon lesújtotta a hímet. Noha Bosso hébe-hóba eltángálta Juditát, nagyon kötődött hozzá” – mondta a majmok gondozója.

A két gorilla Izraelből érkezett Csehországba, és bár falkába nem tudtak beilleszkedni, egymással elég jól kijöttek. 1997 óta alkottak egy párt. A boncolás szerint Bosso krónikus tüdőgyulladásban szenvedett.

Vadon a gorillák 30-35 évig élnek, állatkertben az élettartamuk ritkán haladja meg a 45 évet; Judita az egyik legöregebb állatkerti gorilla volt Európában. Az idős pár pusztulásával gorillák nélkül maradt a zlini állatkert, és nem is tervezi újak beszerzését. A gorillaházba más majmokat, illetve egy rájaakváriumot telepítenek.

Ajánlott videó