Nagyvilág

Az első európai császármetszés gorillán

Hegyi gorilla (gorilla)
Hegyi gorilla (gorilla)

20-an küzdöttek, mégsem sikerült megmenteni az idős prágai majom kicsinyét.

Kambánál vasárnap reggel indult meg a szülés. Az első komplikáció akkor lépett fel, amikor néhány órával később a szülőcsatornából megjelent a köldökzsinór, amelyet az anya elharapott, és ez végzetesnek bizonyult a magzat számára. Az orvosok egy 26 centiméteres daganatot fedeztek fel Kamba méhének alsó részén, ez megakadályozta, hogy a magzat feje előrehaladjon a szülőcsatornában. Ráadásul a gorillának nem voltak szülési fájdalmai, így maga nem tudta volna világra hozni kicsinyét – közölte Radovan Vlk szülészorvos.

Ezért elaltatták az állatot és császármetszést hajtottak végre, amelyet Európában elsőként alkalmaztak gorilla esetében. Az orvosok a műtét előtt még konzultáltak amerikai és ausztrál orvosokkal.

Kambának már 2007-ben volt egy vemhessége, ám a kicsinye a szülés után elpusztult, és Kamba élete is veszélybe került. Emiatt, valamint életkora és a daganat miatt is az orvosok úgy döntöttek, hogy eltávolítják petefészkeit, hogy soha többé ne legyen vemhes – mondta Vlk.

A prágai állatkert gondozói egyáltalán nem számoltak azzal, hogy Kambának utódja születik, a gorilla életkora és egészségi állapota miatt. Ezért amikor kiderült a vemhesség, alaposan felkészültek a problémás szülésre, a gorillapavilonban egy készenléti műtőt is létrehoztak.

Kamba a kameruni esőerdőkben született valamikor az 1970-es évek elején, 2005-ben került a prágai állatkertbe. Az intézmény hosszú évek óta foglalkozik gorilla fajmentéssel, az elmúlt évtizedben született is néhány kölyök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik