Tudomány

Más az íz az űrben?

A kérdés adott: a gravitáció (szinte teljes) hiánya módosít bármit az ízlelőbimbók működésén?

Nos, kedvenc kanadai asztronautánk, az “űrkörömvágást” is demonstráló Chris Hadfield szerint igen is, meg nem is.

Elmondása alapján alapvető nehézségeket okoz, hogy testünk hozzá van szokva a Föld tömegvonzásához, vagyis ahhoz, hogy a vért (és egyéb folyadékokat) fel kell pumpálnia a fejbe. Bár a test a gravitáció hiányához idővel képes alkalmazkodni, az űrkutatóknak az első néhány napban annyira tele van az orruk, hogy képtelenek bármilyen ízt érzékelni.

Mindebből mi arra a következtetésre jutottunk, hogy a legkevésbé étvágygerjesztő étkeket a küldetések elején érdemes elpusztítani, és csak később rátérni a finomságokra.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.