Tudomány

Az űrben kezdődött a földi lét?

üstökös (üstökös, )
üstökös (üstökös, )

Amerikai tudósok újabb bizonyítékát találták annak, hogy az élet építőkövei egy meteorittal az égből pottyanhattak ide.

A berkeley-i Kaliforniai Egyetem és a Hawaii Egyetem kutatói az elméletet laboratóriumi körülmények között próbálták meg letesztelni. Létrehoztak egy hólabdát szén-dioxid, ammónia és számos szénhidrogén (metán, etán, propán) felhasználásával – a galaktikus hólabdák is ezeket tartalmazzák -, majd az egészet bedugták egy vákuumkamrába, amit -263 fokra hűtöttek és a kozmikus sugárzáshoz hasonló kezeléssel kényeztettek.

A tudósok magukat is meglepték azzal, hogy a végeredmény kilencféle aminosavat és legalább két dipeptidet tartalmazott – ez utóbbiak párban összeállt aminosavak, amelyek a fehérjék és enzimek alapjait adják.

Egyet kell értenünk Richard Mathiesszel, a Kaliforniai Egyetem egyik kémikusával, aki szerintbelegondolni is lenyűgöző, hogy a földi élet kialakulásához vezető, legalapvetőbb biokémiai építőkockák eredete akár a Földön kívüli is lehet“.

Persze tekintettel arra, hogy az élet keletkezésével kapcsolatos kutatások még messze nem értek véget, az is lehet, hogy ez csak egy égből pottyant mese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik