Tudomány

Dollármilliárdokat szalasztunk el holnap

Aszteroida(960x640)(1).jpg (aszteroida, )
Aszteroida(960x640)(1).jpg (aszteroida, )

A leendő űrbányászok búslakodva figyelik, ahogy a 2012 DA14 katalógusjelű aszteroida továbbáll.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, február 15-én rekordközelségbe kerül a Földhöz egy kisbolygó, s ezzel elpotyázunk nagyjából 195 milliárd dollárnyi (majdnem 41,5 ezermilliárd forintnyi) anyagot – legalábbis a közeljövőben űrbányászatra vállalkozó Deep Space Industries (DSI) szakemberei szerint.

Becsléseik szerint, ha a 2012 DA14 csupán 5 százaléknyi vizet tartalmaz, az hozzávetőleg 65 milliárd dollárt érne (az űrben), míg ha összetételének csupán másik 10 százaléka könnyen elérhető vas, nikkel és egyéb fém, az további 130 milliárd dollárral dobja meg (űrbéli) árát.

Az előző bekezdés zárójeles kitételei azért fontosak, mert a DSI nem hozná vissza a Földre az űrben kibányászott dolgokat. A cég elképzelése szerint pénzügyileg csak az érné meg, ha az anyagok a beszerzés után az űrben hasznosulnának, értsd: űrállomásokon és űrüzemekben.

Szerintünk búslakodásra még sincs komolyabb okunk, hiszen a csillagászoknak nagyjából fogalmuk sincs arról, hogy a holnapi aszteroida a felszíne alatt milyen anyagokat rejt, vagyis a vállalat értékbecslése leginkább találgatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik