Tudomány

Csodaszer lehet a pandák vére

fu hu panda (panda, bécsi állatkert)
fu hu panda (panda, bécsi állatkert)

A legújabb kutatási eredmények szerint a medvefélék családjába tartozó fekete-fehér állatok megmentése az egész emberiség érdekében áll.

Az már korábban is kiderült, hogy a Napi cuki című rovatunk visszatérő főszereplőinek “mellékterméke” akár emberi szempontból is hasznos lehet. Most a kínai Nandzsing Mezőgazdasági Egyetem kutatói azt derítették ki, hogy a pandák vérében olyan antitestek találhatóak, melyek hihetetlenül hatékonyak a gombák és baktériumok elpusztításában.

A katelicidin-AM névre hallgató anyag azért számít különlegesnek, mert az olyan kórokozókkal is felveszi a versenyt, melyek az utóbbi évtizedek során antibiotikum-rezisztenssé váltak. Magyarul olyan bacik leküzdésére lehetne őket felhasználni, amik fittyet hánynak az orvostudomány hagyományos módszereire.

S bár ez még egy ok, ami miatt érdemes a pandák kihalását megakadályozni, a kutatóknak szerencsére már sikerült szintetikus módon előállítani a csodaszert – vagyis a Földön fennmaradó 1600 pandamacinak nem kell véradással töltenie az idejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik