Tudomány

Így lehet bárki űrhajós

Csak követni kell néhány dán úriember példáját, és építeni egy saját űrhajót.

A gondolatmenet a következő: ha az ember az űrbe vágyik, akkor jelenleg három lehetősége van. Egyrészt elmehet a NASA-hoz űrhajósnak, viszont erre ugye nagyjából annyi esélye van, mint a lottó ötösre. Másrészt, ha megnyerte a lottó ötöst, várhat egy kicsit és jó pénzért elmehet űrturistáskodni. Harmadrészt, ha az előzőek nem jöttek be, összeállhat néhány ismerősével, és építhet egy saját űrhajót.

Ez utóbbit választotta az a néhány dán, aki megalapította a Copenhagen Suborbitals névre hallgató nonprofit vállalkozást, amelynek egyetlen, nevéből is kitalálható célja, hogy szuborbitális magasságokba juttasson embereket. Magyarul az űrhajó eljut ugyan az űrig, de visszatérése előtt egyszer sem keringi körbe a bolygót.

Az egészben az a legmegdöbbentőbb, hogy a résztvevők bárki számára elérhető anyagokkal és eszközökkel dolgoznak. Igaz, az első kilövés nem jött össze, s a második is csak 2,7 kilométeres magasságig jutott, de nem adják fel, hiszen ha siker koronázza szorgos munkájukat, a dán lesz a negyedik nemzet, amely embert juttatott az űrbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik