Tudomány

Jövőre már űrturistáskodhatunk

űrfelvétel a földről (űrfelvétel)
űrfelvétel a földről (űrfelvétel)

Unja a bolygót? Nem maradt látványosság, amit ne látott volna már legalább kétszer? Van felesleges 200 ezer dollárja? Akkor a Virgin Galactic programját tudjuk ajánlani.

A bolygó legmélyebb pontját is célba vevő Richard Branson már évek óta áltat minket a minden korábbinál izgalmasabb turistaélmény lehetőségével, s bár az utazás megtételéhez szükséges SpaceShipTwo már számos tesztrepülésen bizonyított, egyelőre még mindig csak várunk és várunk.

Az egyetlen biztató jele annak, hogy a jövőre ígért űrkiruccanás biztonságosan lezajlik, hogy a milliárdos saját maga is részt vesz az első úton – sőt, két felnőtt gyermekét is magával viszi. Már csak abban kell reménykedni, hogy az utóbbi két év csúszásai nem ismétlődnek meg, és a 2012-es sikerek után 2013 is a kereskedelmi űrrepülés éve lehet.

Űrturistának a Virgin Galactic honlapján lehet jelentkezni, a majdnem 50 millió forintos díjért cserébe pedig egy egyhetes kiképzés, majd 2,5 órányi repülés jár – amiből öt, azaz 5 perc a konkrét súlytalanság. Ezt eddig 529 ember tartotta jó üzletnek.

S bár magunk is sokat adnánk azért, hogy száz kilométer magasan szárnyalhassunk, valószínűleg megvárjuk, míg elérhetőbbek lesznek az árak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik