Tudomány

Lábat növesztettek egy halra

A genetikai kísérletek során a tudósok azt az evolúciós lépcsőfokot kívánták megismételni, amellyel az élet 300 millió éve a vízből a szárazföldre költözött.

Bármennyire furcsán hangzik: céljukat azzal érték el, hogy lábakat növesztettek halra.

A változtatás főszereplője a HOXD13 névre hallgató géncsoport – a többsejtű élőlényekben ez a klaszter kódolja ugyanis azon parancsokat, amelyek a morfogenézisért felelnek. Magyarul ezek a genék irányítják a testünk kialakítását, legyen szó az egy végtagon található ujjak számáról, vagy épp az említett végtag alakjáról.

S bár e gének sérülése súlyos rendellenességekhez vezethet, úgy tűnik, megfelelő módosításuk egyenesen új végtagokat eredményez. A Developmental Cell folyóirat hasábjain megjelent, spanyol tudósok által készített tanulmány eredményei szerint a zebradániók uszonyait gyakorlatilag lábakká tudták alakítani.


Lábatlan és lábas zebrahal embrió. (Fotó: Freitas et al., Developmental Cell)

Mindezek alapján a spanyolok arra a következtetésre jutottak, hogy 300 millió évvel ezelőtt egy hasonló eredményű mutáció zajlott le, a HOXD13 géncsoport aktiválódott, mi pedig végre kiléptünk a vízből és megkezdtük négylábú életünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik