Szórakozás

Keréknyomok a Marson

Szobánkban ülve nézhetünk körül a Mars felszínén. Csak számítógépre és internetre van szükségünk, s máris landolhatunk a vörös bolygó felszínén, hogy felfedezzük az égitest misztikus tájait.

A népszerű Google Earth nevű virtuáis földgömb már szinte teljesen feldolgozta bolygónk felszínét, ám mindemellett műholdképek és űrszondák, illetve az idegen égitestekre leszállt kutatóegységek segítségével a Hold és a Mars felszínét is feltérképezték. Helyenként teljes értékű panoráma felvételekben is gyönyörködhetünk.

A Mars régóta izgatja az emberiség fantáziáját, hiszen az égitest rengeteg mindenben hasonlít otthonunkhoz, a Földhöz. A felszíni sajátosságai arra is engednek következtetni, hogy valaha víz, ebből kifolyólag pedig élet is létezhetett a felszínen. A fent említett program tartalmazza a vörös bolygó felszínét és a róla készült felvételeket. A linkre kattintva letölthető a program, ahol a felső ikonsorban megkeressük a kis szaturnusz-piktogrammot, ahol kiválaszthatjuk a Marsot.

Ezzel megspóroltunk közel 56 millió kilométeres utazást, s máris gyönyörködhetünk a szomszédos égitestben. Kedvünkre ráközelíthetünk bármely pontjára. A panorámaképekhez érdemes felkeresnünk a két marsjáró szondát. Egyikük a Spirit, mely 2003-ban landolt a bolygón, s a várakozásokat felülmúlva hét éven keresztül továbbított adatokat a Földre. Küldetése során közel 8 kilométert tett meg a vörös dűnék között. 2010-ben szakadt meg vele a kapcsolat, 2011 májusában a NASA végleg lezárta a masina addigi eredményes kutatómunkáját.

Az Opportunity 2004 januárjában érte el a Mars felszínét, hogy folytassa azt, amit a Spirit abbahagyott. A berendezés, elődjéhez hasonlóan, a talajt vizsgálta, s további bizonyítékokat talált a víz egykori jelenlétére. Dacára annak, hogy ezt az egységet is csak 90 napos üzemidőre tervezték, 2011-ben is küldött adatokat a NASA-nak. Eddig körülbelül 30-35 kilométert tett meg. Landolási helye nagyjából a bolygó átellenes pontján volt a Spirithez képest.  A robotoknak egyébként azért jósoltak ilyen rövid működési időtartamot, mert azzal számoltak, hogy az energiaellátásért felelős napelemeket idővel teljesen belepi a por. Ám a bolygó olykor szeles légköre leporolta a berendezéseket.

A két marsjáró által készített panorámaképeket úgy találjuk meg, ha a program keresősávjába beírjuk a nevüket, majd Enter-t nyomunk. A térkép automatikusan a kért helyre navigál bennünket. Vörös vonal jelzi a robot által megtett utat és a fényképezőgép-ikonokra kattintva elénk tárul a Marsbéli táj.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik