ősrobbanás (big bang)
Tudomány

Ősrobbanás helyett ősrugózás?

Az amerikai Penn State egyetem kutatói szerint a világegyetem nem a semmiből robbant elő, hanem egy összehúzódásból "pattant vissza".

Az ősrobbanás gondolata ugyanis – így a tudósok – a táguló univerzum kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásának leírására használt modell hiányosságából ered, mivel a jelenleg elfogadott elmélet nem tud mit kezdeni az extrém kvantummechanikai helyzetekkel.

Magyarul ez annyit tesz, hogy bár a jelenleg létező, nagyjából 14 milliárd éves, egyre gyorsabban táguló univerzum működését (legjobb tudomásunk szerint) jól írja le, addig a nagyon fiatal univerzum működését képtelen értelmezni.

Köszönhető ez például annak, hogy míg manapság az atommagok sűrűsége köbcentiméterenként 1014 gramm, addig a világ hajnalán 1094 gramm/cm3 volt – vagyis 80 nullával volt több a végén. A tudósok szerint egy ennyire sűrű valamiben még az idő sem úgy működött, mint ahogy mi ahhoz hozzá vagyunk szokva: az ok-okozatiság helyett a valószínűség volt uralkodó.

Az általuk felállított paradigma nem írja felül a jelenlegi elméleteket, inkább kiegészítésül szolgál – pontosabban annyiban mégis, hogy ősrobbanás helyett egy “ősvisszapattanást” teoretizál.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.