Tudomány

Csak a szádban olvad, nem a kezedben

Az angol Cadbury találmánya - hogy még egy reklámszöveggel éljünk - bizonyíték, nem ígéret.

A brit csokitudósok tényleg létrehozták, amit az M&M’s drazsék néhány éve még csak ígérni tudtak: az el nem olvadó csokoládét.

A “hőálló” édesség a szabadalmi bejegyzése szerint még az után is szilárd maradt, hogy három órát töltött 40 Celsius-fokos környezetben – értelemszerűen nem volt kőkemény, de nem is degradálódott ragadós barna masszává, ahogy azt az ember a “hagyományos” csokitól elvárná.

Gyakorló szülők joggal kaphatnak a szívükhöz, hogy imádott csemetéjük jobb esetben 40 fok alatti üzemi hőmérséklettel működik, vagyis félő, hogy a csoki a bevitel után is megtartja szilárd halmazállapotát, ami súlyos gasztroenteorológiai gondokhoz vezethet.

A Cadbury kutatói azonban nyugalomra intenek, mivel találmányuk némileg nagyobb nyomás – értsd: emésztés – alatt már hajlandó megolvadni, és rendes csoki módjára viselkedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik