Tudomány

Orrukból gyógyítottak lebénult kutyákat

kutya (kutya, )
kutya (kutya, )

A gerinsérülést szenvedett ebek segítséggel sétálni is tudtak a kezelésnek köszönhetően.

Hátsó lábukra baleset miatt lebénult kutyákat tettek járóképessé brit kutatók – olvasható a BBC oldalán.

A brit Orvosi Kutatási Tanács által támogatott kutatásban először sejteket vettek a kutyák orrát bélelő sejtekből, majd ezeket laboratóriumban tenyésztették néhány hétig. A 34 kutya közül 23-nak fecskendezték be a sejteket a sérülés helyére, a többi állatba ártalmatlan, semleges folyadékot injektáltak a Cambridge-i Egyetemen.

A sejttranszplantáción átesett kutyák közül többnél is jelentős javulást tapasztaltak, kis segítséggel sétálni is képesek lettek, miközben a kontrollcsoport egyetlen tagja sem nyerte vissza járóképességét.

“Eredményünk azért különösen izgalmas, mert először mutatja meg, hogy az ilyen típusú sejteknek a súlyosan károsodott gerincoszlopba való átültetése jelentős javulást hozhat” – hangsúlyozta Robin Franklin, a Wellcome Trust-MRC Őssejt Intézetének regeneratív biológus professzora, a jelentés társszerzője.

A kutatók óvatosan optimisták azzal kapcsolatban, hogy a technikát emberek kezelésére is használhatják a jövőben. Hasonló kísérleteket eddig csak laboratóriumi állatokon végeztek, ez volt az első eset, amikor a való életben szerzett sérüléseknél tesztelték a sejtátültetést.

Bíznak abban, hogy ezzel a technikával legalább kis mértékben helyreállíthatják gerincsérült emberek mozgását is, ám attól még igen távol vannak, hogy az elvesztett összes funkció visszanyeréséről beszélhessenek – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik