Tudomány

Kemény droggal az influenza ellen

natha(960x640)(1).jpg (nátha, )
natha(960x640)(1).jpg (nátha, )

Oltás helyett némi metamfetamin is használhat a tajvani és német tudósok szerint. De csak nagyon kevés.

A Regensburgi Egyetem és a tajvani Nemzeti Egészségkutatási Intézet munkatársaiból álló kutatócsoport eredetileg arra voltak kíváncsiak, hogy a metamfetamin miként hat a különböző vírusos megbetegedésekre. A vizsgálódás alapját az adta, hogy a drogot rendszeresen használók sokkal nagyobb vírusos kockázatnak vannak kitéve, mivel a kábítószer elnyomja a test immunválaszát.

A tudósok azzal a feltételezéssel éltek, hogy mindez igaz lesz az influenzára is – azonban rendes tudósok lévén elméletüket a gyakorlatban is ki akarták próbálni. Fogtak egy kevés emberi tüdőszövetet, hozzáadtak némi metamfetamint, majd a sejteknek bemutatták a H1N1-vírustMeglepetésükre a terjedés ütemének növelése helyett a metamfetamin csökkentette a fertőzés esélyeit.

Persze az esethez hozzá kell tenni, hogy laboratóriumi körülményekről, és nem emberekről van szó, ráadásul az influenzának csupán egyik fajtájával próbálkoztak. Arról pedig nem is beszélve, hogy a metamfetamin ettől még nem lesz jó – csupán egy meglepő, de mindenképp kutatásra érdemes eredménnyel szolgált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik