Élet-Stílus

Mihez nyúljunk, ha megfáztunk

nátha (nátha, )
nátha (nátha, )

A nátha legyőzésében nem a gyógyszerek kapják a főszerepet, hanem a megelőzés.

Lassan érkezik a hideg, vele együtt a megfázásos időszak, pedig a rohanó világunkban pont megbetegedni nincs időnk. Ennek ellenére a többség előre nyugtázza, hogy a következő időszakban egyszer-kétszer szobafogságra kényszerül…Pedig, ha jó előre felkészülünk egyetlen pillanatot sem kell a megfázás miatt elveszíteni.

Hiába tűnik a tél a legzordabb évszakunknak, a megfázásokat tekintve mégis veszélyesebb az ősz. A szeptemberi nappalokon még javában érezzük a nyár utolsó napsugarait, ám estére akár 10-15 fokkal is hűvösebb lehet, ami pillanatok alatt kihat szervezetünkre is. A köhögést és a megfázást pedig – pont ebben a különösen hajtós őszi időszakban – hajlamosak vagyunk félvállról venni, pedig később komoly szövődményei lehetnek.

Mit használjunk?

Amikor érezzük, hogy kezd kitörni rajtunk a betegség, érdemes forró italporokhoz fordulni; ma már citrommal ízesített, szinte finomnak mondható fajtái is vannak. Alkalmasak láz és fájdalom csillapítására, vagy akár hurutos köhögésre is, de figyeljünk arra, hogy olyan italport válasszunk, amelynek cukortartalma minimális. Száraz köhögésre viszont hatásosabbak a szirupok és szopogatótabletták, ezek közül is azok, amik mézzel vannak ízesítve. Nem gyógyszerek, de kellemes, hűsítő érzést adnak a toroknak a Wick torokcukorkák, amelyek mentolos változatát cukorbetegek is fogyaszthatják.

Orrdugulás esetén az eukaliptuszos orrspray mellett remek lehetőség az inhalálás is: felforralt vízhez adagoljunk mentolt vagy eukaliptuszt, törölköző a fejre, és már hajolhatunk is a jótékony gőz felé. Sokak örömére remek hír, hogy újra kapható Magyarországon az a gyógyszerkészítmény, amely mellkasra kenve segíti a könnyebb légzést, akár 8 órán keresztül, így egy teljes éjszakát is végigaludhatunk, nátha ide vagy oda, kipihenten ébredhetünk reggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik