Tudomány

Teljes napfogyatkozás lesz a héten

A képerces természeti jelenség Ausztráliában lesz látható, helyi idő szerint szerda hajnalban. Főként a kontinens északi részén, Queensland szövetségi államban élők gyönyörködhetnek majd benne.

Közép-európai idő szerint kedden 21 óra 35 perckor kezdődik majd az égi tünemény. Ez a déli féltekén szerda hajnal. A Hold árnyéka az adott időpontban rávetődik a Darwintól 250 kilométerre keletre fekvő Garig Gunak Barlu nemzeti parkra -– mondta Fred Espenak a NASA szakértője. Az árnyék innen a Carpentaria-öblön halad át, majd ismét eléri az ausztrál szárazföldet, ahol két percen át lesz megfigyelhető.

A déli féltekén megtett 14 500 kilométeres táv után a napfogyatkozás közép-európai idő szerint éjfél után 48 perccel ér véget Chilétől 800 kilométernyire nyugatra. Pápua Új-Guineában, Indonézia keleti csücskében, Ausztrália keleti felén és Új-Zélandon részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető, akárcsak Polinéziában, Chile déli részében és Argentínában.

A teljes napfogyatkozás igen ritka jelenség. A Földnek ugyanarról a pontjáról csak 410 évente figyelhető meg az északi féltekén és 540 évente a déli féltekén.

A legutóbbi teljes napfogyatkozás 2010. július 11-én volt a Csendes-óceánon. A következőt 2015. március 20-ra várják Izland, a Feröer-szigetek és a norvégiai Spitzbergák fölött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik