Tudomány

Ilyen egy marhajó DNS-teszt

Francia tudósok szerint a szarvasmarhák génjeiből kiderül, hogy a tányérra kerülő hús finom lesz vagy sem.

Korábban a témában:

A tehenekkel – már étkezési szempontból – az a legnagyobb gond, hogy az egyik nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a másik. S bár a tenyésztők és hentesek nyilván értik a dolgukat, amíg a marhát fel nem vágjuk, addig igazából nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy finom steak vagy rágós falat lesz a vége.

Nos, a francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet tudósai szerint vége a találgatásoknak. A kutatók 3000 olyan gént vettek górcső alá, melyeknek közük van az izmok biológiájához, hogy megállapítsák, melyek határozzák meg a hús ízét, állagát és szaftosságát. Ezek után egy olyan DNS-chipet hoztak létre, amely egy minta alapján képes leszűrni, hogy a fontos gének jelen vannak-e, vagyis az adott marha steakként is megállja-e a helyét.

A chip eredményeit – csak, hogy biztosra menjenek – összevetették “ízszakértők” véleményével, és úgy tűnik, hogy a gép működik. A tudósok ezen felbuzdulva továbbfejlesztenék az eszközt, ugyanis jelenleg csak egy maroknyi genetikai markert vizsgál, és csak egy meghatározott fajta marhánál használható.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.