Tudomány

Kéményben halt meg a szárnyas ügynök

kémény (kémény, )
kémény (kémény, )

A normandiai partraszállásról repített haza kódolt üzenetet az a második világháborús postagalamb, amelynek földi maradványait egy kéményben fedezték fel.

A történészek abban egyetértenek, hogy a David Martin által bletchingley-i otthonában felfedezett postagalambot a második világháború talán leghíresebb helyszínéről indították, abban azonban már nem biztosak, az állatnak hová kellett volna megérkeznie. A legvalószínűbbnek a 130 kilométerre található Bletchley Park mutatkozik – ez volt a háború alatt az Egyesült Királyság fő kódfejtő és rejtjelvisszafejtő intézménye.

A galamb ugyanis nem attól különleges, hogy nem ért célba, hanem attól, hogy az általa szállított üzenet kódolva volt. A Bletchley Múzeum „Galambok háborúban” című gyűjteményének kurátora, Colin Hill szerint kiállításuk harmincnál is több postagalamb-üzenetet tartalmaz, azonban egyik sem volt titkosítva.

S bár az üzenet tartalmáról továbbra sincs tudomásunk – jelenleg a GCHQ próbálja dekódolni –, a postagalambok rajongói posztumusz Dickin-medálra terjesztették fel az 1940-es születésű madarat. (A Dickin-medál a Viktória-kereszttel egyenrangú, állatok számára adható legmagasabb rangú brit katonai kitüntetés.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik