Tudomány
tobzoska (tobzoska)

Csodalényekből farag sztárt a világhírű tudós

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2012. 11. 05. 13:18

Új kedvenceket keres Sir David Attenborough. A híres biológus 10 szokatlan teremtmény megmentéséért küzd.

Korábban a témában:

“Sok olyan állatot ismerünk ma, amelyre hasonló sors vár, mint korábban a dodóra. Felkértek, hogy nevezzek meg tíz fajt, amelyet magammal vinnék a saját bárkámra” – mondta a The Daily Telegraph című brit napilapnak Sir David Attenborough.

A 86 éves természettudós elsőként egy újvilági majomfajt, a Brazíliában honos fekete oroszlánmajmot választaná. A faj olyan ritka, hogy már kihaltnak hitték, de aztán ráakadtak egy kisebb populációra a tudósok.

A sárkánykölyöknek hitt kétéltű

Helyet kapna a hajón a barlangi vakgőte is, amely föld alatti vizekben, barlangi folyókban él. “Régen azt hitték róluk Horvátországban, hogy sárkánykölykök. Valóban igen különös a külsejük. Nagyon vékony a lábuk, a testük rendkívül elnyújtott, de talán a legkülönösebb, hogy akár 100 évig is elélhetnek” – magyarázta Attenborough.

Szívlelkesítő pillangó, a „legapróbb” orrszarvú, és egy páratlan méregzsák

A lista legnagyobbja a szumátrai orrszarvú – noha ez a faj az orrszarvúfélék családjának éppen a legkisebbike. A világ öt orrszarvúfaja mind veszélyeztetett, a szumátraiakból azonban mindössze 200 él vadon.

A kiválasztottak közül a leglégiesebb egy pillangó. A megszámlálhatatlan lepke közül azért esett a választása a Priamosz madárpillangója nevű fajra, mert “szívet lelkesítő” a szépsége. Őt a haiti patkányvakond követi, melynek specialitása, hogy nyála – és ezzel harapása – mérgező. “A patkányvakondok páratlanok a maguk nemében. Ha elveszítjük őket, sosem láthatunk semmi hozzájuk hasonlót a Földön” – mondta Attenborough.

Méregevő erszényesek, szájban fejlődő kisbékák

Az egérszerű erszényesnyesteket saját étvágyuktól kell megmenteni: az apró ragadozók kedvelt zsákmánya az óriásvarangy. A kétéltű bőre azonban mérgező. Sir David Darwin hegyesorrú békáját pedig azért tartja figyelemreméltónak, mert a hímek a szájukban költik ki az utódokat.

A serpenyőből megmentett „cukorfalat”

Attenborough pályafutásának kezdetén egy ázsiai forgatás alkalmával egyenesen a serpenyőből mentette meg a hátsó-indiai tobzoska egy példányát, akit az egyik legaranyosabb állatnak tart. A hangyászokra emlékeztető kis különcöket nemcsak gasztronómiai értékük, hanem állítólagos gyógyerejük miatt is vadásszák.

A farktollal hódító és „SpongyaBob” dizájn változatban

Kiválasztotta az Andok perui lábánál élő levélfarkú csodakolibrit is a biológus. Ez a madár a farktollait használja arra, hogy látványos, ám igen kimerítő módon párt találjon magának.

Attenborough utolsó jelöltje sem kevésbé különleges: a vénuszkosár a mélytengerben él, testének vázát az üveg alapanyaga, a kova alkotja. “Összetett üvegszerkezete a dizájn csodája” – fejtette ki a tudós.

Sir David Attenborough új kedvenceit dokumentumfilmben is bemutatja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.