Tudomány

Szurival fogyasztották le a kövér egereket

egér (egér, )
egér (egér, )

Gyorsan és jelentős mértékben lefogytak két egymást követő oltás hatására a túlságosan sokat evő és ezért elhízott egerek.

Keith Haffer, a Braasch Biotech LLC vakcinafejlesztő cég kutatója eredetileg élelmiszeripari kutatásaiban azt vizsgálta, hogy a különös hormon, az agy hipotalamusz nevű területe és a gyomorban, belekben lévő delta sejtek által elválasztott szomatosztatin adása alkalmas-e arra, hogy a sertések húsa kevesebb zsírt tartalmazzon, a tehenek meg jobban tejeljenek.

Az előbbi kísérletek kiterjesztése alapján jött az ötlet, hogy talán a kövér egerek lefogyasztása is megkísérelhető lehet a szomatosztatin ellen kifejlesztett vakcina alkalmazása útján. Az elhízott egér az emberi kövérség modelljeként szerepelt a kísérletsorozatban.

A hizlaló étrendet evő kövér egerek egyik csoportja kontroll volt, a másik csoport tagjai a kísérlet első napján, majd a 22. napon már kisebb adagban kaptak olyan oltást, mely szomatosztatin fehérjét tartalmazott.

A kontroll egerek, amelyek ugyanazt a kalóriadús tápot ették, mint a vakcinált állatok, szépen tovább híztak, míg a vakcinával oltott csoport tagjai már az első héten súlyuk 20 százalékát leadták és a fogyás a további időszakban hasonlóan folytatódott. A kutató kiemelte, hogy a szomatosztatin, amely elnyomja a hasnyálmirigy hormonok, az inzulin és a glukagon kibocsájtását, ebben a kísérletben az inzulin szintet nem befolyásolta.

Vihart kavart

Haffer első eredményeit már közölte a Journal of Animal Science and Biotechnology szaklapban, most részletesen az elhízással foglalkozó Obesity 2012 kongresszuson mutatta be.

Előadása viharos vitát indított el. Egyik szakértő, Sabyasachi Sen hangsúlyozta, hogy bonyolult betegségekben egyetlen célt eltalálni nem elégséges. A testsúly csökkentése fontos cél lehet, de az elhízás és a teljes anyagcsere betegségcsoport kezelése sokkal komplexebb feladat.

A sokak által várt emberi vizsgálatok valószínűleg egy éven belül elkezdődnek, de várható, hogy még további állatkísérletekre is szükség lesz, az esetleges mellékhatások kizárása végett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik