Tudomány

Két nőből és egy férfiból hoztak létre utódot

A kutatók szerint ezzel a techikával megelőzhető,hogy bizonyos gyógyíthatatlan betegségeket örököljenek a gyerekek.

Két nő és egy férfi genetikai állományából felépülő embriót hoztak létre amerikai kutatók egy olyan vitatott technika felhasználásával, amellyel a jövőben megelőzhetik, hogy bizonyos gyógyíthatatlan betegségeket örököljenek az utódok.

Az Oregon Health and Science University (OHSU) kutatói hangsúlyozták, hogy az embriókból nem “gyártanak” gyerekeket, és egyelőre nem tisztázott, hogy a technikát valaha használatba veszik-e. A módszer korábban már vitákat váltott ki kockázata és etikai háttere miatt Nagy-Britanniában, ahol pár évvel ezelőtt hasonló eredményt értek el kutatók.

Három szülő kell a gyerekhez?

A brit kísérletek 2008-ban kerültek a címlapokra azzal, hogy a jövőben három szülője lehet egy gyereknek. Ez azonban erős túlzás, mert a második nő saját genetikai állományának kevesebb mint 1 százalékával járul hozzá a létrehozott embrió génállományához. Az eljárás során egyszerűen helyettesítenek bizonyos hibás géneket, amelyek szabotálják a sejtek normális működését.

Az elmúlt években a tudósok beszámoltak arról, hogy az ehhez hasonló állatkísérletekben egészséges majmok jöttek a világra, valamint arról, hogy az emberi petesejttel végzett kísérletek is biztató eredményeket mutattak. Az amerikai kutatók szerdán arról számoltak be, hogy mintegy tucatnyi korai humán embriót hoztak létre a módszerrel és úgy találták, hogy a technika nagyon hatékony a DNS-helyettesítésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik