Tudomány

Hányinger elleni orrsprayt fejleszt a NASA

hányinger (hányinger, )
hányinger (hányinger, )

A készítménnyel elsősorban az űrhajósok életét könnyítenék meg, de természetesen nincs kizárva a földi alkalmazás sem.

Mint kiderült, a mikrogravitáció egyik kellemetlen mellékhatása, hogy az asztronauták több mint felét szédülékenységgel és hányingerrel együtt járó tengeribetegség kínozza. Azonban míg egy átlagos utas egy hajó esetében záros határidőn belül szárazföldet érhet, addig az űrállomás űrutazói akár fél évet is távol lehetnek a talajtól – sőt, egy új, amerikai-orosz együttműködés egy teljes évre is otthagyna egy-egy embert.

Ezt orvosolandó a NASA a jégkrém után hamarosan az intranazális szkopolamin (vagy röviden csak INSCOP) nevű készítményt is felküldené. A szer tabletta és tapasz formájában is működik, azonban a leghatékonyabb orrspray formájában. A projekt véglegesítésében az Epiomed Therapeutics nevű vállalat segít, amely annyira profi orrsprayben, hogy az amerikai haditengerészetnek az öngyilkosság ellenszerét csomagolná ilyen formában.

A hányingert leküzdő orvosságot természetesen még jóvá kell hagynia a megfelelő hatóságoknak is a széleskörű terjesztés előtt. Ugyan arról egyelőre nem tudni, hogy vényköteles lesz-e a készítmény, elvileg nincs akadálya annak, hogy nemcsak az űrhajósok, hanem az átlag halandók is hozzájussanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik