Tudomány

Álcáznia kellett magát Felix Baumgartnernek

Felix Baumgartner (Felix Baumgartner)
Felix Baumgartner (Felix Baumgartner)

Gyermekkorában sem volt egy földhözragadt fickó a világ leghíresebb bázisugrója. Felix Baumgartnert ma már csak az idegesíti, ha anyja azt kéri tőle, hogy vigyázzon magára.

Felix Baumgatner vasárnap csaknem 39 km-es magasságból kiugorva az első emberként szabadeséssel túllépte a hangsebességet. Megdöntötte továbbá a szabadesés magassági és időhosszúsági világcsúcsát, valamint az ember által végrehajtott legnagyobb magasságú hőlégballonos repülési rekordot is.

“Nehéz leírni”, hogy milyen a hangsebességnél gyorsabban zuhanni, “mert nem lehet érezni”. Nincs viszonyítási pont, ezért “nem tudod, milyen gyorsan zuhansz” – mondta, miután földet ért az amerikai Új-Mexikó állambeli Roswellben.

Decens foglalkozás helyett bázisugrás

Már gyerekkorában látszott, hogy nem földhöz ragadt fickó. „Mindenre föl akartam mászni, fákra, házak tetejére. Szerettem föntről szemlélni a világot” – emlékezik a 43 éves extrém sportoló. Azóta 2600 ugrással bizonyította, hogy ez a szenvedély nem múlandó.

Pedig családjában nem voltak példaképei ezen a téren. Apja asztalos, anyja farmer volt az ausztriai Salzburgban. Egyikük sem sportolt, még síelni sem jártak. Mikor közölte, hogy bázisugró akar lenni, azt tanácsolták neki, hogy inkább válasszon valami decens foglalkozást.

A közelben azonban volt egy ejtőernyős klub, ahová 17 éves korában beiratkozott, és ezzel megkezdődött fényes karrierje. Öt évet töltött az osztrák hadseregben ejtőernyősként és helikopterpilótaként, nagy gyakorlatot szerzett a különösen veszélyes ugrásokban.

1995-ben találkozott a texasi Tracy Lee Walkerrel, aki megtanította a bázisugrásokra. Két éven belül már Felix volt a világ legjobbja, miután leugrott egy hídról Nyugat-Virginiában. Ekkor lett támogatója a Red Bull energiaital-gyártó.


“Szerettem föntről szemlélni a világot” (Fotó: AFP)

Üzletembernek álcázta magát

1999-ben azzal vált világhírűvé, hogy leugrott a Kuala Lumpur-i Petronas-ikertorony tetejéről, ezzel megszerezve az épületből elvégzett legmagasabb ejtőernyős ugrás rekordját. Az illegális ugrásokat is kedveli, ezt Brazíliában is igazolta, amikor megszerezte a világ legalacsonyabb bázisugrásának rekordját is. A riói Megváltó Krisztus szobor tetejéről mindössze 29 métert zuhant. Két és fél másodperce volt arra, hogy földet érjen, ejtőernyője ennél egy másodperccel hamarabb nyílt ki.

A brazil törvények szerint tilos felmászni a szoborra. Miközben két segítőtársát őrizetbe vették, Baumgartner egy közeli parkban öltönyt húzott, és kezében a Financial Times-szal üzletembernek álcázta magát. Éjszaka sportruhába öltözött, és hajnalban mászott föl a szoborra, az ugrás után pedig egy kocsival elhajtott, mielőtt a rendőrök elkaphatták volna.

2003-ban a világon elsőként egy speciális szénszálas szárnnyal átsiklott a La Manche-csatornán. 2004-ben pedig Franciaországban az újonnan épült millaui völgyhíd tetejéről ugrott le elsőként, majd azt is bebizonyította, hogy a nagy mélység is izgatja: Horvátországban beugrott a kétszáz méter mély Mamet-szakadékba.

A Rettenthetetlen Felixnek becézett sportoló néhány éve azt mondta, az Egek Ura szeretne lenni. Nem szokott izgulni az ugrások előtt, csak az idegesíti, hogy édesanyja még mindig azt kéri, vigyázzon magára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik