Nagyvilág

Sikerült a 39 kilométeres zuhanás

Vasárnap negyed kilenc után földet ért Félix Baumgatner, miután 38 kilométer zuhant. A neten követhettük végig a sztratougrást. Az ugrás összesen mintegy tíz percig tartott, ebből 4 perc 19 másodperc volt a szabadesés.

A 43 éves Baumgartner magyar idő szerint vasárnap délután fél hatkor szállt fel az új-mexikói sivatagból egy 55 emelet magas héliumballonon függő kapszulában. Az egykori katonai ejtőernyős több mint kétórás emelkedés után ugrott ki a kapszulából különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhájában, s száguldott a Föld felé. Baumgartner 20 óra 16 perckor az új-mexikói sivatagban biztonságosan landolt.

A visszaút összesen mintegy tíz percig tartott, ebből 4 perc 19 másodperc volt a szabadesés.

Több légifolyosót is lezártak a ballon emelkedése miatt.

Mint írtuk, kedden el kellett halasztani a különleges ugrást a rossz szélviszonyok miatt, a vasárnapi start időpontja hasonló okokból szintén csúszott néhány órát.

Baumgartner az új-mexikói sivatag fölötti mutatványa négy világrekordot is megdöntött. A világtörténelemben ez volt a legmagasabbról végrehajtott ugrás, emellett ballonnal ilyen magasra még nem jutott ember, sőt ő az első, aki szabadesés során átlépi a hangsebességet, illetve a leghosszabb ideig tartó földet érés is az ő nevéhez fűződik ezentúl.

“Rettenthetetlen Felix” ugrásának tudományos jelentősége is volt, hiszen új űrhajósöltözékek és űrbéli mentési technikák kifejlesztéséhez járulhat hozzá.

Az ugrást élőben közvetítették az interneten, mintegy 5 millióan nézték világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik