Tudomány

Ma kiderül, ki kapja az orvosi Nobel-díjat

Az irodalmi kategória nyertesének a nevére csütörtökig kell várni.

Hétfőn délelőtt 11 óra 30 perckor Stockholmban bejelentik, ki kapja idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.

A fizikai és a kémiai Nobel-díj kitüntetettjének nevét kedden, valamint szerdán közlik Stockholmban.

Hagyományaihoz híven a Svéd Akadémia egyelőre nem jelölte meg, mely napon hirdeti ki az irodalmi kategória nyertesét, de minden valószínűség szerint csütörtökön a déli órákban lehet számítani a bejelentésre. Az irodalmi Nobel-díjra Murakami Haruki japán regényíró tűnik befutónak a svéd fogadóirodáknál egy héttel a bejelentések előtt. A “bukiknál” jelenleg a már több éve a favoritok között emlegetett japán író a posztmodern irodalom egyik jeles képviselője, főleg az elidegenedés és a magány jelenségével foglalkozik. A várományosok között emlegetik még Adonis szíriai költőt, a kanadai Margaret Atwoodot és Alice Munrót, de az amerikai Philip Roth vagy Joyce Carol Oates neve is elhangozhat. Az Egyesült Államok már hosszú évek óta vár arra, hogy újra Nobel-díjas írója legyen. Nádas Péter magyar író neve szintén évek óta szerepel az esélyesek között.

Pénteken a norvég fővárosban, Oslóban hozzák nyilvánosságra, hogy ki kapja a Nobel-békedíjat.

A közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjének kilétét október 15-én ismertetik.

Begyűrűzött a válság

A díjazottak a korábbi 10 millió svéd korona helyett idén – tekintettel az elhúzódó gazdasági válságra – “csak” 8 millióval gazdagodnak. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én rendezik.

Nem is egyszerű telefonálni

Néhány perccel azelőtt, hogy Stockholmban nyilvánosságra hozzák, ki kapja a tudományos és az irodalmi Nobel-díjakat, a döntőbizottság telefonon értesíti a nyerteseket. Ez a telefonhívás – amelyre tudósok és írók lélegzetvisszafojtva várnak – azonban nem is olyan egyszerű. Az igazság az, hogy a várományosok jó része rendszerint nem ül a telefon közelében, hanem fekszik: pontosabban alszik. A Nobel-hívások tetemes része ugyanis az Egyesült Államokba irányul, ahol még alszanak, amikor Stockholmban a telefonért nyúlnak, mielőtt a bizottságok képviselői a világsajtó elé lépnek, hogy bejelentsék a díjazott vagy a díjazottak nevét.

Ám az is előfordult, hogy a bizottságok képviselői rossz számot kaptak, vagy éppen nem tudtak arról, hogy pár nappal korábban már elhunyt a díjazott. Elkerülendő azt, hogy a nyertesek esetleg azt higgyék, egy bolond az angolt svéd akcentussal beszélve csúfot űz velük, a hívásnál mindig van valaki, aki személyesen ismeri a díjazottat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik