Tudomány

Nobel-díjra jelölték az internetet

Az internetet is jelölték a Nobel-békedíjra, mondván, sokat tett az emberek közötti párbeszéd javításáért.

A jelölést 237 személy és szervezet mellett kapta meg a világháló, a jelölő olasz Wired-kiadás indoklása szerint azért, mert az internet sokat javított az “emberek közötti párbeszéden, eszmecserén, megegyezésen”.

Geir Lundestad, a Nobel-intézet vezetője elmondta, hogy a szervezet ezernyi javaslatot kapott, hogy ki nyerje a hőn áhított díjat. “Vannak, akiket csak egy ember javasolt, másokat tizek vagy százak” – tette hozzá Lundestad.

A szervezet a jelöltek listáját titokban tartja, azonban azt semmi sem tiltja, hogy a jelölők elmondják, kit jelöltek, így minden évben megindulnak a találgatások a nyertes személyét illetőleg. A Nobel-bizottság október 8-án fogja kihirdetni az idei nyertest, miután néhány napja véglegessé vált a jelöltek listája.

Az internet jelölését sokan támogatják, köztük van a 2003-as nyertes Shirin Ebadi, vagy a százdolláros laptop projekt kitalálója, Nicholas Negroponte is.

Amennyiben az internet megnyerné a díjat, már csak az lenne a kérdés, hogy pontosan ki is kapja a kezébe az azzal járó 10 millió koronás jutalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik