Tudomány

Nobel-díjra jelölték az internetet

24.hu
24.hu

2010. 03. 11. 13:36

Az internetet is jelölték a Nobel-békedíjra, mondván, sokat tett az emberek közötti párbeszéd javításáért.

A jelölést 237 személy és szervezet mellett kapta meg a világháló, a jelölő olasz Wired-kiadás indoklása szerint azért, mert az internet sokat javított az “emberek közötti párbeszéden, eszmecserén, megegyezésen”.

Geir Lundestad, a Nobel-intézet vezetője elmondta, hogy a szervezet ezernyi javaslatot kapott, hogy ki nyerje a hőn áhított díjat. “Vannak, akiket csak egy ember javasolt, másokat tizek vagy százak” – tette hozzá Lundestad.

A szervezet a jelöltek listáját titokban tartja, azonban azt semmi sem tiltja, hogy a jelölők elmondják, kit jelöltek, így minden évben megindulnak a találgatások a nyertes személyét illetőleg. A Nobel-bizottság október 8-án fogja kihirdetni az idei nyertest, miután néhány napja véglegessé vált a jelöltek listája.

Az internet jelölését sokan támogatják, köztük van a 2003-as nyertes Shirin Ebadi, vagy a százdolláros laptop projekt kitalálója, Nicholas Negroponte is.

Amennyiben az internet megnyerné a díjat, már csak az lenne a kérdés, hogy pontosan ki is kapja a kezébe az azzal járó 10 millió koronás jutalmat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.