Valószínűleg mindenki találkozott már olyan esettel, mikor egy akármilyen ételről egyik nap az jelenik meg, hogy rákot okoz, néhány nappal rá pedig arról lehet olvasni, hogy épp hogy megelőzi a betegséget. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent új kutatás szerint az esetek jelentős többségében nem tévedésekről vagy a tudósok közti nézeteltérésről van szó, hanem csalásról.
A tanulmány 2047 orvostudományi témájú, azonban a megjelenés után visszavont tanulmányt vizsgált – pontosabban a visszavonás okát. Az eredmények szerint míg az esetek 21 százalékában valamilyen tudományos jellegű hibázásról volt szó, addig 67 százalékban rosszhiszemű magatartásról – ez a 67 százalék 43 százalékban feltételezett csalásból, 14 százaléknyi duplikált publikálásból és 10 százalék plágiumból áll össze. (Az egészből fennmaradó 12 százalék “egyéb” besorolást kapott.)
A kutatás legfájdalmasabb eredménye, hogy 1975 óta megtízszereződött a feltételezett csalás miatti visszavonások száma.