Tudomány

Kasztrálás a hosszú élet titka?

idősek (idős pár, )
idősek (idős pár, )

Biológusok szerint a férfiak sokkal tovább élhetnének, ha kivonnák az egyenletből a férfi nemi hormonokat.

Közismert, hogy számos faj hímjei átlagosan rövidebb életet élnek nőstény társaiknál – nincs ez másképp a Homo sapiens sapiens, vagyis a mai ember esetében sem. A tudósok körében az sem számít újdonságnak, hogy ezt a férfi nemi hormonok okozzák, melyek terhelik a szívet és károsítják az immunrendszert. Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy egyes hímek kasztrálása átlagon felüli élethosszt eredményezett.

Persze ezt a hipotézist embereken már csak etikai okokból is nehéz lenne letesztelni – arról nem is beszélve, hogy valószínűleg kevés lenne az önként jelentkező –, ezért a tudósok a történelmi feljegyzésekhez fordultak. A Current Biology szaklapban publikált elemzésben a koreai Csoszon-dinasztia alatt (1392–1897) élő eunuchokat és hasonló szocioökonómiai háttérrel rendelkező, nem kasztrált férfiakat hasonlítottak össze. (A koreaiakra két okból esett a választás: egyrészt a királyi udvarban nem volt ritkaság az eunuchok jelenléte, mivel a férfiak közül csak ők maradhattak éjszakára a palotában, másrészt – ahogy Ázsiában általában – részletes feljegyzések maradtak fenn gyakorlatilag mindenről.)

Az eredmények szerint az eunuchok átlagosan 70 éves korukban hunytak el, ami másfél-két évtizeddel hosszabb életet jelentett nem kasztrált társaikhoz képest. Az elemzett mintában hárman 100, 101 és 109 évesen haltak meg, ami egy hasonló mintához képest még a mai viszonyok közt is 130-szor jobb eredmény.

S bár a kutatók bizonyítottnak látják a férfi nemi hormonok kártékony hatását, egy gyors szerkesztőségi felmérés szerint a férfiak inkább edzenek, és napi ötször esznek zöldséget és gyümölcsöt a hosszú élet érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik