Tudomány

Aprót ugrott az űrszöcske

A bemutató ugyan nem volt túl látványos, a megfizethető űrutazás jövőjét mégis az újrahasznosítható rakéták jelenthetik.

A mindössze nyolc másodperces felvételt maga Elon Musk osztotta meg, aki nemcsak a SpaceX, hanem a PayPal és a Tesla Motors társalapítója is.

S bár a SpaceX űrkutatási vállalat Grasshopper (szöcske) névre hallgató rakátéjának első tesztje messze nem olyan lenyűgöző, mint a cég korábbi teljesítményei – legyen szó akár a Nemzetközi Űrállomáshoz is csatlakozó Dragonről, akár a Dragont űrbe repítő, saját fejlesztésű Falcon-9 rakétáról -, minden nagyszabású projekt egykor gyerekcipőben kezdte.

Ezalól a Grasshopper sem kivétel, végleges formájában viszont legalább akkorát fog szólni, mint elődei, ugyanis az eddig használt indítórakétáktól eltérően többször lesz használható, ezzel pedig jelentősen csökkenthetőek az űrszállítmányozás költségei. Ehhez persze még “gyakorolnia” kell a függőleges felszállást és leszállást, ezért a közeljövőben méterekkel, később kilométerekkel próbálkozik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik