Tudomány

Veszélyes aszteroida száguld el a Föld mellett

Aszteroida (aszteroida, )
Aszteroida (aszteroida, )

A majdnem fél kilométeres aszteroidát alig pár hete fedezték fel a csillagászok. Most még biztosan nem fog becsapódni, de amikor visszatér, már veszélyes lehet a földi életre.

A 2012 QG42 katalógusjelű aszteroidát, amelynek átmérője a csillagászok becslése szerint 190-430 méter lehet, az asztronómusok augusztus utolsó napjaiban vették észre először – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Az aszteroida pénteken, hajnali egy órakor közelíti meg a legjobban a Földet. Ekkor a 363 ezer kilométeres Föld–Hold távolság 7,5-szerese, azaz 2,7 millió kilométer választja el bolygónktól. A szakemberek rámutattak arra, hogy ennek megfelelően semmi esélye nincs a becsapódásnak.

A Nemzetközi Csillagászati Szövetség (IAU) aszteroidák osztályozását végző részlege, a Kisbolygó Központ az égitestet mégis a potenciálisan veszélyesek közé sorolja, mivel a jövőben megváltoztathatja pályáját.

A 2012 QG42 katalógusjelű aszteroida néhány hónappal a 2012 LZ1 kisbolygó után „vendégeskedik” a Föld közelében, amely felfedezése után néhány nappal száguldott el mellettünk.

„A Föld-közeli objektumokat általában csak akkor észleljük, amikor már egészen közel vannak, ez mutatja, hogy milyen fontos környezetünk folyamatos megfigyelése. A kérdés nem az, hogy becsapódik-e a Földbe egy aszteroida, hanem az, hogy mekkora, és mikor, milyen hamar szerzünk tudomást róla” – hangsúlyozta Bob Berman, az Astronomy Magazine hírmagyarázója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik