Tudomány

Lelassul az idő, ha koncentrálunk

koncentrál (gondolkodik, koncentrál)
koncentrál (gondolkodik, koncentrál)

A tudósok szerint megváltozik az ember időérzékelése, ha "rákészül" valamilyen fizikai cselekményre - ez a jelenség valószínűleg hozzájárul egyes élsportolók teljesítményéhez.

Az ezzel kapcsolatos kutatást a University Collage London Kognitív Idegtudományi Intézetének munkatársai végezték el. A kísérletben résztvevő alanyok egyik csoportját arra kérték, hogy az érintőképernyőn megjelenő objektumokat nyomják meg, míg a kontrollcsoportnak nem kellett megmozdulnia – érdekes módon az előbbiek fejében több idő telt el a várt eseményig, mint az utóbbiakéban.

A kutatók egyike, a BBC-nek nyilatkozó Nobuhiro Hagura elmondása szerint hasonló élményekről számolnak be élsportolók a baseballtól a Forma-1-es pilótákig. “Az a gyanúnk, hogy a mozgásra való felkészülés során fokozódik a vizuális információ feldolgozása az agyban. Szóval előfordulhat, hogy az [időegységre jutó] információ mennyisége megnő, amitől úgy tűnik, hogy az idő lassabban telik.

Magyarul a tudósok sincsenek azzal teljesen tisztában, hogy miként működik ez a jelenség. Egyelőre csak annyi biztos, hogy összeköttetésben állnak az agy azon részei, melyek az időmúlást érzékelik és a mozgást készítik elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik