Tudomány

Mégsem jobb a bioélelmiszer?

Amerikai tudósok szerint egészségünk szempontjából teljesen mindegy, hogy "normális" vagy bioélelmiszert eszünk.

Ahhoz, hogy egy zöldség vagy gyümölcs büszkén és jogosan viselje a “bio” címkét, termesztése során a modern kor minden vívmányát hátra kell hagyni, legyen szó műtrágyáról, rovarirtószerről vagy egyéb kemikáliáról. Mivel így adott földterületen arányaiban kevesebb élelmiszer terem, teljesen jogos a biogazdák azon elvárása, hogy az így létrehozott zöldségekért és gyümölcsökért több pénzt kérnek – a fogyasztó boldogan fizet, hiszen saját és családja egészsége minden pénzt megér.

Azonban amerikai kutatók szerint a helyzet csalóka, ugyanis górcső alá véve az ezzel kapcsolatos kutatásokat az derül ki, hogy a “normális” (műtrágyával és rovarirtóval termesztett) növények ugyanolyan egészségesek és ugyanannyi tápanyagot tartalmaznak, mint organikus társaik.

Az amerikaiak szerint egy előnye mégis van a biogazdálkodásnak: a mezőgazdaságban használt kemikáliák nem megfelelő alkalmazása akár súlyos környezetszennyezéshez is vezethet, vagyis végső soron a bio az ember egészségére nézve – még ha csak közvetve is, de – jobb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik