Pók (pók)
Tudomány

Felfedezték a legszemtelenebb vadászpókot

Míg a pókok többsége nyolc szemmel büszkélkedhet, német tudósok egy laoszi barlangban felfedezték a világ első szem nélküli vadászpókját.

A pók lábainak „fesztávolsága” 6 centiméter, testük alig 12 milliméteres. Ily módon a Sinopoda scurion pók nem tartozik az 1100 fajt számláló vadászpókok (Sparassidae) családjának „legtestesebb” képviselőihez – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

„A Sinopoda nemhez tartozó vadászpókokat más barlangokban is találtunk, de azoknak volt szemük és megőrizték a pigmentációjukat” – hangsúlyozta Peter Jäger, a Senckenberg Kutatóintézet arachnológiai részlegének vezetője.

Mint kifejtette, a szemek, a látás visszafejlődése az állandó sötétségben élés következménye. A Sinopoda vadászpókoknál megfigyelték a napfény nélküli életmódhoz való alkalmazkodás összes stációit –- a német kutatók találtak olyan pókokat, amelyek nyolc szem helyett hattal, néggyel vagy kettővel rendelkeztek. Most első ízben találtak szem nélküli pókokat.

A frankfurti tudósok a Sinopoda nemhez tartozó kilenc pókfajt írtak le. Az a tény, hogy az összes Sinopoda barlangban él, arról tanúskodik, hogy ezek a pókok a föld alatti élőhelyeket kedvelik, a szemek száma alapján pedig következtetni lehet arra, hogy mikor rendezkedtek be a barlangi életmódra.

A szem nélküli vadászpókot a Scurion svéd vállalatról nevezték el, amely barlangászok számára gyárt sisaklámpákat. „Ezek a lámpák éles fénnyel világítják be a barlangok rejtett zugait, és ily módon megóvnak a mérgeskígyók, skorpiók képében leselkedő veszélyektől” – fogalmazott Peter Jäger.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.