Nagyvilág

Özvegyek terrorizálják az ukránokat

pókháló (pókháló, )
pókháló (pókháló, )

A fekete özvegyek támadásai miatt eddig 14 ember került kórházba Ukrajnában. A pókok csípése akár halálos is lehet, ha nem látják el idejében.

Az elmúlt egy hónap folyamán 14 embert kellett kórházba szállítani a dél-ukrajnai Herszon megyében az európai fekete özvegyként ismert karakurt pókok csípései miatt. A zoológusok arra figyelmeztetnek, hogy ezeknél az ízeltlábúaknál épp most tart a szaporodási időszak dandárja, amikor a nőstények bárkire rátámadnak, ha veszélyben érzik a lerakott tojásaikat.

A csípés után fél órával élesen fájni kezdett a karom, majd a hasam. Később derékon alul mindenem lebénult. Azután az egész testemet elöntötte a fájdalom, és képtelen voltam levegőt venni – mondta el egy kislány, akit a családi házuk kertjében mart meg egy pók.

A karakurt (vagy karakurta) Európa mediterrán térségében, valamint Ázsia délnyugati és középső részén honos. Ukrajnában a Fekete-tenger partvidéke mentén elterülő félsivatagos vidékeken található meg nagy számban. A nőstény egyedek 1-2 centiméteresek, míg a hímek – „akiket” asszonyaik itt is elfogyasztanak a párosodás után – nem érik el a 7 mm-t sem. A mérgük erősségét jellemzi a kazah pásztorok állítása, hogy egy-egy ilyen pók csípése egy megtermett tevét is képes elpusztítani.

Dél-Ukrajnában a pókveszélyt csak súlyosbítja, hogy az ország illetékes egészségügyi hivatala – különböző engedélyeztetési hiányosságok miatt – az idén egyetlen adag ellenszérumot sem szerzett be. Az orvosok azzal nyugtatják a közvéleményt, hogy az egyébként is veszélyes ellenméreg mellett létezik még egy sor hagyományos eljárás a fekete özvegyek csípésének kezelésére, amit sikerrel alkalmaznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik