Tudomány
Nápoly vulkán (nápoly, vulkán, )

Szupervulkán fenyegeti Nápolyt

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2012. 08. 06. 14:37

A Nápolyi-öböl sűrűn lakott környéke alatt rejtőzködő tűzhányó több millió ember életét olthatja ki, és globális katasztrófát okozhat. Most próbafúrásokkal igyekeznek minél többet megtudni a szupervulkánról, hogy időben fel lehessen készülni egy esetleges kitörésre.

Korábban a témában:

„Olyan erejű kitörés fordulhat elő a térségben, amelynek következményei egy nagy meteorit becsapódásával lennének egyenértékűek” – mondta el Giuseppe De Natale. Az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet Vezúv-megfigyelő állomásának kutatója szerint a kitörés ahhoz a katasztrófához lenne hasonló, mint amelyik a dinoszauruszok kihalását okozta 65 millió évvel ezelőtt.

Az olasz tudós irányítja azt a programot, amelynek keretében a Nápolytól nyugatra lévő „tüzes mezők” (Campi Flegrei, Flegrei-mezők) egyik kalderájában kívánnak mélyfúrásokat végezni. A „tüzes mezők” a Nápolyi-öböl északnyugati részét képező Pozzuoli-öböl körül és a Flegrei-félszigeten találhatók. Különféle vulkáni kúpok, kráterek és kalderák sűrű csoportosulása, és több krátertó is van itt. A területen, amelynek nagy része ma a tengerszint alatt fekszik, több mint félszáz kitörési hely ismert.

„Szerencsére az ilyen területeken igen ritkák a teljes ‘kapacitású’ kitörések, ám egy kis kitörés is veszélyt jelenthet a sűrűn lakott területen. Ezért kell folyamatosan megfigyelni a Campi Flegri területét, hiszen sok millió ember gyakorlatilag egy vulkán tetején él” – mutatott rá Giuseppe De Natale.

A mélyfúrás is bajt okozhat

A Nemzetközi Kontinentális Tudományos Fúróprogram által finanszírozott projekt nagy ellenállásba ütközött a helyi kutatók részéről, akik szerint maga a mélyfúrás is kiválthat vulkánkitörést vagy földrengést. De Natale szerint viszont teljesen biztonságos a vállalkozás, hiszen az 1980-as években végeztek már a térségben fúrásokat, akkor termálforrásokat kutattak.

„A múltban több tucat fúrást hajtottak végre ipari célból sokkal kevésbé biztonságos eszközökkel” – érvelt a tudós, aki szerint a fúrás az egyetlen lehetőség, hogy megismerjék a térség geológiai múltját. A kutatások során már rábukkantak egy nagy erejű, 15 ezer éve bekövetkezett kitörésből származó vulkanikus kőzetekre.

Hőség a mélyben

De Natale csapata hozzáfogott egy próbafúrás mélyítéséhez Bagnoli közelében, amelynek révén feltárhatják a terület rétegezettségét. Rendkívül érzékeny műszereket telepítenek, amelyek a korábbiaknál ezerszer, sőt akár tízezerszer nagyobb érzékenységgel észlelnek olyan „kis” eseményeket, amelyek egy nagy erejű kitörés előhírnökei lehetnek.

A próbafúrás elvégzése után 3,5 kilométerre fúrnak le, ahol a hőmérséklet eléri az 500 Celsius-fokot. A munka elvégzése körülbelül 18 hónapot vesz igénybe. A kutatócsoport olyan száloptikai berendezést fejlesztett ki, amely kibírja a magas hőt.

„Képesek leszünk egy készülő vulkánkitörés legkisebb jeleit is észlelni” – hangsúlyozta De Natale, hozzátéve: a mélyfúrás nem jelent veszélyt, hiszen a magmakamra 7 kilométeres mélységben van, az érzékelők pedig jelzik, ha a belsejében a hőmérséklet 1000 fok fölé emelkedik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.