Tudomány

Megadtuk magunkat a Holdon

A NASA szerint a hat amerikai zászlóból öt még mai napig áll égi kísérőnkön. Igaz, valójában már egyik zászló sem amerikai - mind fehér.

A zászlók sorsáról szóló vita évek, ha nem évtizedek óta zajlik; még a zászlók gyártója sem remélte, hogy ilyen sokáig kibírják. De a Lunar Reconnaissance Orbiter kamerái szerint nem porladtak hamuvá, a mai napig a helyükön vannak – ráadásul a felvételei olyan élesek, hogy még a holdjárók nyomait is látni.


Keréknyomok és egy zászló árnyéka.

Az egyetlen, amelyik időközben eldőlt, az a Holdon járt első két ember, Armstrong és Aldrin által otthagyott amerikai lobogó, ők ugyanis nem elég távol szúrták le azt, így felszálláskor űrhajójuk egyszerűen kifújta a helyéről.

Amiben azonban nincs vita a Hold és a textíliák szakértői között az az, hogy amerikai zászlóból már egyetlen sincs a Holdon, mindegyik lobogó fehér.

Amennyiben a Földön hagynánk egy nejlonzászlót 43 éven át a szabadban lobogni, úgy annak színei jelentősen megkopnának – a Holdon viszont hiányzik a Földéhez hasonló légköri védelem, így ez a folyamat sokkal gyorsabban zajlik le. Az ultraibolya sugárzás mellett valószínűleg az sem tett jót az anyagnak, hogy kéthetes váltakozással hol 100 fokos hőség, hol -150 fokos fagy érte a zászlókat.

A megadást szimbolizáló fehér zászlók fényében pedig teljesen új értelmet kapott az a plakett is, amit Armstrongék a holdra szállás helyén hagytak. Ennek szövege a következő: “Itt vetette meg az ember a Föld bolygóról először a lábát a Holdon. Békével érkeztünk az egész emberiség nevében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik