Tech

Robottestbe költözhetünk?

mágneses rezonancia vizsgálat (MR, mágneses rezonancia vizsgálat)
mágneses rezonancia vizsgálat (MR, mágneses rezonancia vizsgálat)

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült megoldania, hogy egy Izraelben lévő emberi agy egy Franciaországban található robot testét irányítsa.

A korábbiakban már bemutattunk egy olyan találmányt, amely az Avatar című filmben látottakhoz hasonlóan működik, de írtunk olyan fejlesztésről is, ami az agy elektromos tevékenységét alakította robotikus mozgássá. E tudományterület legutóbbi áttörése egy olyan rendszer, ami a felhasználó agyát funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálattal (fMRI) tapogatja le, és a gondolatokat szinte késés nélkül mozdulatokká alakítja.

A kutatócsoport egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amely az fMRI segítségével nyert adatokat megfelelően értelmezi, majd ezeket továbbítja a robotnak – ennek fején egy kamera található, így a felhasználó szinte a robot testében érezheti magát. A mostani kísérlet alanyának elmondása szerint ez olyannyira igaz, hogy mikor egyik alkalommal az internetes kapcsolat akadozott és a franciaországi tudósok megemelték a robotot, neki az volt az első gondolata: “azonnal tegyék le” – pedig valójában több száz kilométerre volt tőle.

Egyes becslések szerint az ilyen rendszerek már 2020-ban bárki számára elérhetőek lehetnek, és elsősorban olyan betegek életét változtathatják meg, akik a saját testüket valamilyen oknál fogva nem tudják használni – gondoljunk például Stephen Hawkingra. A kutatók is ezen az úton kívánnak haladni, s míg a mostani kísérletben csak egy kisebb robotot használtak, végső soron egy emberszabásúval szeretnék kipróbálni a rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik