Tudomány

Életmentő testvérek: segíteni születnek

Százezrekbe kerül, de később akár életeket menthet. Egy hosszú távú befektetés, amiben szülők ezrei bíznak. Csodamódszer vagy csupán jó üzlet az őssejtterápia?

Korábban a témában:

Az őssejt manapság kezd olyan divatos fogalommá válni, mint például az Aloe vera. Egyre többet halljuk, hogy mennyi mindenre jó, a témával kapcsolatban azonban még mindig rengeteg a félreértés és a homály.

Olyan sejtek birtokában vagyunk, amelyek szinte mindent „tudnak”, mindenre „kiképezhetők” és felhasználhatók. Fantasztikus, új lehetőségeket nyitnak a modern orvoslásban – vallják az egészségügyi szakemberek. A genetikusok szerint az őssejt az orvoslás legfantasztikusabb távlati lehetősége. Idővel gyógyítható lesz vele a meddőség, a szívinfarktus és a korai diabétesz, valamint pótolhatóvá válnak az öregkori, megkopott szervek. Ráadásul ma már a csontvelőn kívül, a köldökzsinórból is könnyen levehető őssejt, csupán pár percig tart a művelet, és teljesen fájdalommentes.

Londonban és Pozsonyban már létezik közösségi őssejtbank, hazánkban egyelőre egyénileg eldönthető – elsősorban anyagi kérdés -, hogy az újszülött köldökzsinórjából (a vérből és a szövetből) fagyasztanak-e le őssejtet.

Egyedülálló, mint az élet

„A mai orvostudomány egyik legígéretesebb lehetősége az őssejtterápia. Őssejteket legkönnyebben – a csontvelő mellett – a köldökzsinórból nyerhetünk. Az utóbbi módszer nagy előnye, hogy ezekben a mintákban nagyobb az őssejt-koncentráció, a genetikus egyezősség pedig százszázalékos” – emelte ki dr. Tóth Péter egyetemi docens az első őssejt-kerekasztalbeszélgetésen Budapesten.

őssejt (őssejt)

A szülész-nőgyógyász elmondta: az orvostudomány fejlődésével az őssejttel kapcsolatos életmentő beavatkozások ma már igen gyakoriak. „Elsősorban a szívizomelhalás vagy az artériás érbetegségek eredményes kezelésében használják az őssejtterápiát, de emellett egyre több kórkép esetében válik ismertté, hogy ez a kezelés eredményesebb, mint a hagyományos terápiák” – tette hozzá. Így például pozitívan befolyásolhatók köldökzsinórvér transzplantációval a rákos megbetegedések, a gyermekbénulás vagy a súlyos veleszületett immunzavarok.

Bár a tárolt minták mennyiségéről összegzett magyarországi adatok még nem publikáltak, az őssejtbankok saját állományukról adott információi alapján a hazai bankok összesen mintegy 35-40 ezer magyar újszülöttől származó köldökzsinórvér-mintát őriznek. Jelenleg havi átlagban a szülések körülbelül 8-9 százalékánál kérik a szülők a levételt. A hazai transzplantációs tapasztalatok tekintetében Európa nyugati feléhez tartozunk: 2010-ben két orvosi csapat öt esetben hajtott végre őssejt-transzplantációt.

Megnyugtató érzés

Gubás Gabi színésznő számára kislánya születésekor egy percig nem volt kérdés, hogy élni kíván a lehetőséggel. „Természetgyógyász férjem és a családom is azt javasolta, hogy vetessük le az őssejtet. Nagy volt az egyetértés köztünk, hiszen mindenképpen megnyugtató érzés, hogy a szülő tudja, akár 20-30-40 év múlva is rendelkezésére áll majd olyan minta, amivel akár megmentheti a szerette életét” – magyarázta a kétgyermekes édesanya, aki szerint körültekintően kell megválasztani, hol kívánjuk tárolni az őssejtet, hiszen „elég egyetlen hiba, hogy az egész dolog értelmét veszítse”.

A magyar betegek – miután a törvényi szabályozás hazánkban nem teszi lehetővé közösségi őssejtbank működését – a privát bankban tárolt minták mellett a nemzetközi regiszterekhez fordulhatnak. Mivel a genetikai alkalmasság nagyon szigorú keresési feltétel, a világban számtalan úgynevezett „életmentő testvér” él, olyan gyermek, aki azért született, hogy „meggyógyítsa” testvérét. Mint például, ahogyan az a szlovák kislány, Lucia esetében történt:

Százezreket érő sejtek

Az öngondoskodás és emocionális okok mellett azonban fontos szempont – sok esetben kizáró ok – a levétel mellett döntő családok számára a beavatkozás anyagi vonzata. A rutineljárásnak számító 3-5 perces művelet, illetve a tárolás több százezrébe kerülhet a gyermekükről jó előre gondoskodni kívánó szülőknek.

Szerződéskötéskor több csomag közül választhatnak aszerint, hogy hány évig szeretnék az őssejtet tárolni. Maga a levétel 150-240 ezer forintba kerül, a maximális tárolási idő pedig 20 év, melynek összege – attól függően, hogy csak a vért vagy a szövetet is szeretnék megőrizni – 150 és 200 ezer forint között mozog.

Természetesen lehetőség van az őssejt 5-10-15 éves tárolására is, valamint részletfizetés is megoldható. Ebben az esetben havi 14 és 22 ezer között kell törleszteniük a szülőknek.

Számvetés a köldökzsinórvérrel

Az első köldökzsinórvért alkalmazó transzplantációt 1988-ban Párizsban hajtották végre. Azóta a világon mintegy 25 ezer hasonló beavatkozás történt. Közben hálózatokba szerveződtek a sejtbankok, felálltak nemzetközi regiszterek, és működnek a levételt és felhasználást elemző, értékelő központok.

2010-ben Észak-Amerikában és Ázsiában kérték és adták is ki a legtöbb köldökzsinórvér-mintát transzplantációra, többet, mint Európában. A legtöbb beavatkozást Az Egyesült Államokban és Japánban végezték. Európában Spanyolország, Franciaország és Olaszország jár élen, de kisebb szereplőként a közép-kelet-európai országok is bejelentkeztek.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.