Tudomány

Életmentő testvérek: segíteni születnek

Százezrekbe kerül, de később akár életeket menthet. Egy hosszú távú befektetés, amiben szülők ezrei bíznak. Csodamódszer vagy csupán jó üzlet az őssejtterápia?

Az őssejt manapság kezd olyan divatos fogalommá válni, mint például az Aloe vera. Egyre többet halljuk, hogy mennyi mindenre jó, a témával kapcsolatban azonban még mindig rengeteg a félreértés és a homály.

Olyan sejtek birtokában vagyunk, amelyek szinte mindent „tudnak”, mindenre „kiképezhetők” és felhasználhatók. Fantasztikus, új lehetőségeket nyitnak a modern orvoslásban – vallják az egészségügyi szakemberek. A genetikusok szerint az őssejt az orvoslás legfantasztikusabb távlati lehetősége. Idővel gyógyítható lesz vele a meddőség, a szívinfarktus és a korai diabétesz, valamint pótolhatóvá válnak az öregkori, megkopott szervek. Ráadásul ma már a csontvelőn kívül, a köldökzsinórból is könnyen levehető őssejt, csupán pár percig tart a művelet, és teljesen fájdalommentes.

Londonban és Pozsonyban már létezik közösségi őssejtbank, hazánkban egyelőre egyénileg eldönthető – elsősorban anyagi kérdés -, hogy az újszülött köldökzsinórjából (a vérből és a szövetből) fagyasztanak-e le őssejtet.

Egyedülálló, mint az élet

„A mai orvostudomány egyik legígéretesebb lehetősége az őssejtterápia. Őssejteket legkönnyebben – a csontvelő mellett – a köldökzsinórból nyerhetünk. Az utóbbi módszer nagy előnye, hogy ezekben a mintákban nagyobb az őssejt-koncentráció, a genetikus egyezősség pedig százszázalékos” – emelte ki dr. Tóth Péter egyetemi docens az első őssejt-kerekasztalbeszélgetésen Budapesten.

A szülész-nőgyógyász elmondta: az orvostudomány fejlődésével az őssejttel kapcsolatos életmentő beavatkozások ma már igen gyakoriak. „Elsősorban a szívizomelhalás vagy az artériás érbetegségek eredményes kezelésében használják az őssejtterápiát, de emellett egyre több kórkép esetében válik ismertté, hogy ez a kezelés eredményesebb, mint a hagyományos terápiák” – tette hozzá. Így például pozitívan befolyásolhatók köldökzsinórvér transzplantációval a rákos megbetegedések, a gyermekbénulás vagy a súlyos veleszületett immunzavarok.

Bár a tárolt minták mennyiségéről összegzett magyarországi adatok még nem publikáltak, az őssejtbankok saját állományukról adott információi alapján a hazai bankok összesen mintegy 35-40 ezer magyar újszülöttől származó köldökzsinórvér-mintát őriznek. Jelenleg havi átlagban a szülések körülbelül 8-9 százalékánál kérik a szülők a levételt. A hazai transzplantációs tapasztalatok tekintetében Európa nyugati feléhez tartozunk: 2010-ben két orvosi csapat öt esetben hajtott végre őssejt-transzplantációt.

Megnyugtató érzés

Gubás Gabi színésznő számára kislánya születésekor egy percig nem volt kérdés, hogy élni kíván a lehetőséggel. „Természetgyógyász férjem és a családom is azt javasolta, hogy vetessük le az őssejtet. Nagy volt az egyetértés köztünk, hiszen mindenképpen megnyugtató érzés, hogy a szülő tudja, akár 20-30-40 év múlva is rendelkezésére áll majd olyan minta, amivel akár megmentheti a szerette életét” – magyarázta a kétgyermekes édesanya, aki szerint körültekintően kell megválasztani, hol kívánjuk tárolni az őssejtet, hiszen „elég egyetlen hiba, hogy az egész dolog értelmét veszítse”.

A magyar betegek – miután a törvényi szabályozás hazánkban nem teszi lehetővé közösségi őssejtbank működését – a privát bankban tárolt minták mellett a nemzetközi regiszterekhez fordulhatnak. Mivel a genetikai alkalmasság nagyon szigorú keresési feltétel, a világban számtalan úgynevezett „életmentő testvér” él, olyan gyermek, aki azért született, hogy „meggyógyítsa” testvérét. Mint például, ahogyan az a szlovák kislány, Lucia esetében történt:

Százezreket érő sejtek

Az öngondoskodás és emocionális okok mellett azonban fontos szempont – sok esetben kizáró ok – a levétel mellett döntő családok számára a beavatkozás anyagi vonzata. A rutineljárásnak számító 3-5 perces művelet, illetve a tárolás több százezrébe kerülhet a gyermekükről jó előre gondoskodni kívánó szülőknek.

Szerződéskötéskor több csomag közül választhatnak aszerint, hogy hány évig szeretnék az őssejtet tárolni. Maga a levétel 150-240 ezer forintba kerül, a maximális tárolási idő pedig 20 év, melynek összege – attól függően, hogy csak a vért vagy a szövetet is szeretnék megőrizni – 150 és 200 ezer forint között mozog.

Természetesen lehetőség van az őssejt 5-10-15 éves tárolására is, valamint részletfizetés is megoldható. Ebben az esetben havi 14 és 22 ezer között kell törleszteniük a szülőknek.

Számvetés a köldökzsinórvérrel

Az első köldökzsinórvért alkalmazó transzplantációt 1988-ban Párizsban hajtották végre. Azóta a világon mintegy 25 ezer hasonló beavatkozás történt. Közben hálózatokba szerveződtek a sejtbankok, felálltak nemzetközi regiszterek, és működnek a levételt és felhasználást elemző, értékelő központok.

2010-ben Észak-Amerikában és Ázsiában kérték és adták is ki a legtöbb köldökzsinórvér-mintát transzplantációra, többet, mint Európában. A legtöbb beavatkozást Az Egyesült Államokban és Japánban végezték. Európában Spanyolország, Franciaország és Olaszország jár élen, de kisebb szereplőként a közép-kelet-európai országok is bejelentkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik