Tudomány

Az agy kedvence az anyatej

Egészséges csecsemők vizsgálata igazolta, hogy az anyatejnél "okosítóbb" babatápszert egyelőre nem sikerült kitalálni.

Felvetődött ugyanis, hogy a szójatej bizonyos alkotóelemei olyan kémiai összetételűek, amelyek fokozhatják az újszülöttek testi és szellemi fejlődését. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium által finanszírozott vizsgálatban 131 újszülött kizárólag anyatejet szopott, ugyanannyi babát tejből összeállított tápszerrel, míg a harmadik csoport tagjait a tudományosan elkészített szójaitallal táplálták. A részletes babafejlődési vizsgálatok a harmadik, hatodik és kilencedik hónapban történtek, mindenkinél azonos módon.

A kutatók arra is figyeltek, hogy az eredmények összehasonlításakor megnézzék, van-e különbség a babák szellemi fejlődése során a lányok és a fiúk között, illetve számít-e a születési súly, a bőrszín, a fejkörfogat vagy az anya intelligenciahányadosa.

Ugyan jelentős különbség a háromféleképp táplált babák között nem volt, azonban az anyatejes kicsik mégis valamivel jobb eredménnyel szerepeltek már a hatodik és kilencedik hónapos korban. A második helyre a tehéntejalapú tápszer került és csupán a harmadik hely jutott a szójatejjel készült készítménynek.

Ezek az eredmények összhangban vannak azzal az óriási szakirodalommal, amely a szoptatás előnyeit hangsúlyozza a gyermek kognitív képességeinek fejlődése szempontjából. Fontos azonban rámutatni arra, hogy mindhárom vizsgált csoport fejlődési mutatói a normális értékeken belül maradtak, az anyatejjel, valamint a tápszerrel táplált gyerekek közötti különbség igen kicsi volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik