Tudomány

Játékelmélet segíthet a terror ellen

A matematika interdiszciplináris területe, a játékelmélet segítségével azonosíthatók a terrorakciók kulcsszereplői, de közelebb vihet olyan globális problémák megoldásához is, mint a környezetszennyezés.

A játékelmélet az egyének között zajló stratégiai kölcsönhatások matematikai leképezése, ezeket a megközelítéseket elsősorban a közgazdaságtudományban alkalmazzák, de az elméletek használhatóak a katonai fegyverkezési versenyekben, a szociális vagy politikai tudományokban, vagy akár a biológiában is.

Az idén itthon megtartott, új játékelméleti eredményeket bemutató SING8 (8th Spain-Italy-Netherlands meetings on Game Theory) konferencia mára a játékelméleti kutatók legnagyobb éves találkozójává nőtte ki magát.

Mint a konferencia közleménye kiemeli, a terroristahálózatok struktúrájának feltérképezésével, illetve az olyan egyéni jellemzők figyelembe vételével, mint az anyagi helyzet vagy a bombakészítési gyakorlat azonosíthatóak lehetnek a terrorista merényletekben kulcsszerepet játszó elkövetők.

A konferencián szó esett olyan, a XXI. században problémát okozó jelenségekről is, mint a folyószennyezéssel kapcsolatos országok közötti felelősségvállalás, vagy az egyéni szociális hálózatok kiterjedtsége és a dohányzás közötti kapcsolat.

Kóczy Á. László, a konferencia szervezőbizottságának elnöke, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos főmunkatársa azt emelte ki, hogy a játékelmélet “nagyon magyar” terület. “Alapjait Neumann János rakta le, de Harsányi János is a matematika ezen ágában elért kiemelkedő eredményeiért kapta Nobel-díját. A mostani konferencián részt vett magyar kutatók és PhD-hallgatók száma is bizonyítja, a területen hazánk újra a nemzetközi élbolyhoz tartozik.

Elmondása szerint a természet- és számítástudományokban fellelhető hazai szaktudást számos területen, akár a döntéshozatalban is megérné alkalmazni, hiszen mint azt a konferencián ismertetett gyakorlati példák is igazolják, a legkülönbözőbb problémák elemzésére, de azok megelőzésére is kiválóan alkalmazhatók ezen matematikai kutatások. “A játékelmélet elsődleges felhasználási területe a közgazdaságtan, de ettől látszólag távol eső kérdésekben, mint például a biológiában vagy a nemzetvédelemben is segítségül szolgálhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik