Tudomány

Jobban hizlal a leszokás, mint hitték

Az első évben átlagosan négy-öt kilogramm testsúlynövekedéshez vezet, ha az ember leszokik a dohányzásról - ez jóval nagyobb súlygyarapodás, mint amit eddig hittek.

A francia és angol kutatók 1989 és 2011 között az Egyesült Államokban, Európában, Ausztráliában és Kelet-Ázsiában lefolytatott vizsgálatok eredményeit összesítették; az adatbázisban csak a dohányzásról sikeresen leszokott emberek adatai szerepeltek.

A tanulmány szerint a súlytöbblet legnagyobb része az első három hónapban rakódik le – a bevont, nikotinpótlást nem alkalmazó emberek a leszokás első hónapjában átlagosan 1,1 kilogrammot szedtek magukra, a második hónap végére ez 2,3 kilogramm lett, a harmadik hónap végére 2,9, félév elteltével 4,2, az első év végére pedig 4,7 kg.

Ez jóval nagyobb súlygyarapodás, mint a dohányzásról való leszokást propagáló füzetekben gyakran idézett 2,9 kilogramm – mutattak rá a tanulmány szerzői. A nők ráadásul egy felmérés szerint átlagosan csak 2,3 kilogramm hízást viselnének el a leszokás kedvéért.

A testsúlyváltozás mértéke jelentősen szóródott, a dohányzásról leszokott emberek 16 százaléka fogyott, 13 százaléka viszont tíz kilogrammnál is többet szedett fel az első évben. Persze az egészségügyi előnyök messze meghaladják a néhány kilónyi hízás kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik