Élet-Stílus

Ezt egye, ha dohányzik

Vajon kompenzálhatóak a dohányzás káros hatásai egészséges táplálkozással?

Olyan étrend nem létezik, amellyel teljes mértékben ellensúlyozhatók a dohányzás káros hatásai, de fontos gondoskodni a megfelelő tápanyagbevitelről. Számos olyan szempont létezik, amelyről érdemes tudni. Mit egyen egy dohányzó ember?

A szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi funkciók terheltsége miatt többlet tápanyagokra van szükség. Ez már napi öt cigaretta elszívása esetén is igaz, mivel a magas vérnyomás, az érelmeszedés, a rák, és a tüdőtágulás rizikója már ettől a mennyiségtől is megnő. A megfelelő táplálkozással késleltethető, de nem megelőzhető e problémák kialakulása, a hosszútávú cél tehát mindig a dohányzás teljes elhagyása. Addig azonban, amíg ezt sikerül véghezvinni, sok mindent tehetünk egészségünk védelmében.

Több antioxidáns szükséges

Mivel a cigarettafüst megnöveli a szabadgyökök számát a szervezetben (nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, melyek az öregedési folyamatokat gyorsítják, illetve a betegségek kialakulásának rizikóját fokozzák), több antioxidánsra van szükség. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a szabadgyökök kártékony tevékenységét, ezért folyamatos bevitelükre nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Praktikus tanácsok a napi antioxidáns- és vitaminbevitelre

Minden nap fogyasszunk el nyersen, vagy enyhén párolva 4-5 adag élénk színű, mélyzöld, piros, narancsszínű és sárga zöldséget, gyümölcsöt. Már a reggelihez elfogyaszthatunk néhány érett paradicsomot, zöldpaprikát, retket, és természetesen egy-két szem gyümölcsöt. Ha otthoni, pihenős napot tervezünk, akkor ehetünk újhagymát vagy lilahagymát is.

Ha szeretné tudni, miből jó, ha naponta eszik, kattintson ide.

Forrás:

Mit egyenes egy dohányos ember? (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik