Tudomány

Ajándékkal hódítanak a szentjánosbogarak

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 07. 11. 11:00

A hím rovarok nemcsak villódzó fénnyel, hanem ajándékokkal is próbálják csábítani a nőstényeket - a "csomag" spermiumokat és táplálékot tartalmaz.

Korábban a témában:

Adam South, a bostoni Tufts Egyetem kutatója a húsz éve szentjánosbogarakat tanulmányozó Sara Lewis irányításával LED-lámpákkal imitálta a szerelmes hím szentjánosbogarak villódzását. Az egyik csoportnak olyan időközönként és időtartamokban villantottak, amely korábbi kutatások során vonzónak bizonyult. A másik csoport nem vonzó villogást kapott.

A természetben a nőstények igen válogatósak az udvarlás e szakaszában, csak olyan hímeknek villantanak vissza, amelyek vonzóak számukra. A kísérlet során néhány perc villódzás után a hímeket és nőstényeket parányi kamrákban párosították össze, a találkozásokat pedig infravörös fényben filmre vették.

A felvételek arról tanúskodtak, hogy a nőstények sokkal nagyobb valószínűséggel párosodtak a nagyobb, táplálóbb ajándékkal kedveskedő hímekkel. Miután a hímek és a nőstények összekerültek, a villantások nem voltak hatással a találkozó kimenetelére – ez meglepetésként érte a kutatókat.

A kanadai Ottawában megrendezett Első Közös Evolúcióbiológiai Kongresszuson bemutatott eredmények újabb talányt vetettek fel, hiszen a hímek a spermatofórának nevezett “ajándékot” belsőleg adják át a nőstényeknek, így nem tisztázott, hogy azok hogy ítélik meg a méret alapján a hím alkalmasságát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.