Tudomány

Macskába szerelmes a zombipatkány

A toxoplazmával fertőzött patkányok elveszítik a macskák iránti ellenállásukat. Elméjükben nőstény fajtársuknak hiszik őket.

A rágcsálókat normál esetben a macskák területjelölésre használt vizelete riasztja el a négylábú ragadozók törzshelyeitől.

De amerikai kutatók azt találták, ha toxoplazmával – egyesjtű parazitával – fertőzött hím patkányokkal macskák vizeletét szagoltatnak, akkor a rágcsálók olyan szexuális vonzalmat éreznek, mintha egy nőstény patkány tartózkodna a közelben. Nem elég, hogy gerjedni kezdenek az ellenségre, még a félelmet irányító agyterületük is teljesen megbénul.

Robert Sapolsky professzor a különös jelenség felfedezője furcsállja, hogy szexuális vonzalmat kezdenek érezni a vírushordozó patkányok a macskák iránt.

Bár ha a toxoplazma fertőzés irányából nézzük a bizarr “barátságot”, a toxoplazma parazita csak a macska emésztőszervében képes szaporodásra. Valahogy tehát a fertőzésnek a patkányoktól el kell jutni a macskákig.

Ha pedig “a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez”: a patkányok a toxoplazma hatására kedvelni kezdik a macskákat, direkt keresni kezdik társaságukat, hogy végül eledelükké váljanak, és ezzel együtt átadják a toxoplazmózist.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik